Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u travnju pale za jedan posto na mjesečnoj razini

Industrija, Foto: Pixabay/Pexels

U travnju 2024. proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u Hrvatskoj pale su za jedan posto na mjesečnoj razini i za dva posto na godišnjoj razini, prema podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Ako se usporede proizvođačke cijene industrijskih proizvoda za industriju ukupno, isključujući energiju, tada su u travnju u usporedbi s mjesecom prije cijene veće za 0,2 posto, dok su u usporedbi s istim razdobljem lani manje za 0,3 posto.

Proizvođačke cijene su u travnju u usporedbi s ožujkom ove godine na domaćem tržištu bile niže za 1,9 posto, a u odnosu na travanj 2023. pale su za 2,2 posto, navode iz DZS-a. Na inozemnom su tržištu proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na mjesečnoj razini bile veće za 0,5 posto, a na godišnjoj su pale za 1,2 posto.

Prema glavnim industrijskim grupacijama, u travnju 2024. na domaćem tržištu porasle su proizvođačke cijene netrajnih proizvod za široku potrošnju, za 2,7 posto i trajnih proizvoda za široku potrošnju, za 0,9 posto, u odnosu na isti mjesec prošle godine .

Istodobno, najviše su pale proizvođačke cijene energije i to za 4,5 posto, na drugom mjestu su kapitalni proizvodi čije su cijene pale za 1,4 posto, a na trećem intermedijarni proizvodi s padom od 0,6 posto.

Prema Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti (NKD), na mjesečnoj razini su porasle proizvođačke cijene u rudarstvu i vađenju za 2,2 posto, prerađivačkoj industriji za 0,7 posto i opskrbi vodom; uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša za 0,1 posto.

S druge strane, proizvođačke cijene u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji pale su za 6,2 posto.

Na godišnjoj razini su porasle proizvođačke cijene u opskrbi vodom; uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom i djelatnostima sanacije okoliša, za 1,5 posto te u prerađivačkoj industriji, za 0,1 posto. Pale su pak cijene u rudarstvu i vađenju, za 22,6 posto te u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji, za 2,7 posto.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari