Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda pale u EU, rast zabilježen u Hrvatskoj i Njemačkoj

Freepik.com/fxquadro
Proizvodnja, ilustracija, Foto: Freepik.com/fxquadro

Prema podacima Eurostata, statističkog ureda Europske unije, na godišnjoj razini su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u ožujku 2024. pale za 7,8 posto u eurozoni i za 7,6 posto u EU.

Na mjesečnoj razini pale su za 0,4 posto u eurozoni i za 0,5 posto u EU. U veljači su proizvođačke cijene bile manje za 1,1 posto u eurozoni i za jedan posto u EU.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u eurozoni bile su u ožujku 2024. veće za 0,1 posto kod intermedijarnih proizvoda, kapitalnih dobara i trajnih proizvoda široke potrošnje, u odnosu na mjesec prije. Najviše su porasle kod netrajnih proizvoda za široku potrošnju i to za 0,4 posto. S druge strane, cijene energije pale su za 1,8 posto. Cijene u ukupnoj industriji bez energije bile su veće za 0,2 posto.

I u EU su na mjesečnoj razini naviše porasle proizvođačke cijene netrajnih proizvoda za široku potrošnju, jednako kao i u eurozoni. Cijene intermedijarnih proizvoda i trajnih proizvoda široke potrošnje bile su veće za 0,2 posto, dok su cijene kapitalnih dobara porasle za 0,1 posto. Cijena energije je pak pala za dva posto, a cijene u ukupnoj industriji bez energije porasle su za 0,2 posto.

Na mjesečnoj razini najveći pad proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda među državama članicama Europske unije zabilježen je u Bugarskoj gdje su cijene pale za 3,4 posto. Slijede Danska i Grčka, obje s padom od 2,3 posto, a nakon njih je Španjolska s 2,2 posto.

Rast proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda zabilježen je Irskoj i Švedskoj, obje po 0,9 posto, te u Njemačkoj i Hrvatskoj, po 0,2 posto.

U eurozoni su u ožujku 2024., u usporedbi s istim mjesecom lani, najviše pale cijene energije i to za 20 posto. Pale su i cijene intermedijarnih proizvoda, za 4,8 posto. Istodobno, najviše su porasle cijene kapitalnih dobara, za 1,9 posto, nakon njih su trajni proizvodi široke potrošnje s rastom od jedan posto i netrajni proizvodi za široku potrošnju s 0,9 posto. Cijene u ukupnoj industriji bez energije pale su za 1,3 posto.

I u EU su na godišnjoj razini najviše pale cijene energije, za 18,6 posto, a smanjile su se i cijene intermedijarnih proizvoda, za pet posto. Cijene kapitalnih dobara su pak porasle za 1,8 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju 0,6 posto i trajnih proizvoda široke potrošnje za 0,3 posto. Cijene u ukupnoj industriji bez energije pale su za 1,5 posto.

Najveći godišnji pad proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda zabilježen je u Slovačkoj, za 24,6 posto. Na drugom mjestu je Irska s padom cijena od 19,8 posto, a na trećem Belgija s padom od 13,4 posto. U Hrvatskoj su pale za dva posto.

Najveći porast zabilježen je u Luksemburgu gdje su cijene bile veće za 16,5 posto, a rasle su i na Malti za 0,7 posto.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari