Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u prosincu 2023. pale u eurozoni i u EU

Freepik.com
Industrijska proizvodnja, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u prosincu 2023. pale su za 0,8 posto u eurozoni, a u EU su pale za 0,9 posto, u usporedbi sa studenim iste godine, podaci su to Eurostata, statističkog ureda Europske unije. U studenom cijene su pale za 0,3 posto i u EU i u eurozoni.

Na godišnjoj razini, u usporedbi s prosincem 2022., proizvođačke cijene industrijskih proizvoda bile su niže za 10,6 posto u eurozoni i za 10 posto u EU. Godišnji prosjek proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda u 2023. u usporedbi s 2022. bio je manji za 3,2 posto u eurozoni i za 2,1 posto u EU.

Cijene energije su, na mjesečnoj razini, manje za 2,3 posto u eurozoni, a cijene intermedijarnih proizvoda pale su za 0,3 posto, dok su cijene kapitalnih dobara i trajnih proizvoda za široku potrošnju ostale stabilne. Cijene netrajnih proizvoda za široku potrošnju su pak porasle za 0,1 posto. Ukupne cijene u industriji, isključujući energiju, smanjene su za 0,1 posto.

U EU su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u prosincu lani, u usporedbi s mjesecom prije, pale za 2,4 posto za energiju, 0,4 posto za intermedijarne proizvode i 0,1 posto za trajne proizvode za široku potrošnju. Cijene su ostale stabilne za kapitalna dobra, a porasle su 0,1 posto za netrajne proizvode za široku potrošnju. Prema Eurostatu, cijene u ukupnoj industriji bez energije smanjene su za 0,2 posto.

Najveći pad proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda na mjesečnoj razini među članicama EU-a zabilježen je u Irskoj gdje su cijene pale za 12 posto. U Nizozemskoj je zabilježen pad od 1,8 posto, a u Estoniji od 1,4 posto. Istodobno, u Hrvatskoj su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda pale za 0,6 posto.

S druge strane, u Grčkoj je zabilježen rast cijena od jedan posto, u Belgiji su porasle za 0,5 posto, na Cipru i u Luksemburgu zabilježen je rast od 0,3 posto, a u Francuskoj od 0,1 posto.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u prosincu 2023. u usporedbi s istim mjesecom u godini prije, pale su kod energije u eurozoni i to za 27,5 posto, a kod intermedijarnih proizvoda pale su za 4,9 posto. Porasle su pak za kapitalna dobra gdje je zabilježen rast od 2,8 posto, kod trajnih proizvoda za široku potrošnju bile su veće za tri posto, a kod netrajnih proizvoda za široku potrošnju porasle su za 3,2 posto. Cijene u ukupnoj industriji bez energije smanjene su za 0,4 posto.

Cijene energije u EU pale su za 25,6 posto na godišnjoj razini, a intermedijarnih proizvoda za pet posto. Cijene trajnih proizvoda za široku potrošnju porasle su za 2,4 posto, kapitalnih dobara za 2,8 posto, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju za tri posto. Cijene u ukupnoj industriji bez energije smanjene su za 0,6 posto.

U Irskoj je zabilježen i najveći godišnji pad proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda, pale su za 43,5 posto, u Italiji su pale za 20,5 posto, a u Bugarskoj za 19,8 posto. Najveći porast zabilježen je u Luksemburgu, 20,2 posto, u Slovačkoj su porasle za 13,3 posto, dok su u Slovenija bile veće za dva posto. U Hrvatskoj su porasle za 0,6 posto.

4 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari