Prodaja automobila u EU snažno porasla i u svibnju, Hrvatska znatno iznad prosjeka

automobili
Photo by Obi - @pixel7propix on Unsplash

Prodaja automobila u EU snažno je porasla i u svibnju, deseti mjesec zaredom, a u Hrvatskoj rast je bio četiri puta snažniji od europskog prosjeka, pokazalo je u srijedu izvješće udruge proizvođača automobila ACEA.

U svibnju je u 26 zemalja EU-a, bez Malte, registriran gotovo milijun novih automobila, za 18,5 posto više nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, utvrdila je ACEA. U travnju je prodaja poskočila za 17,2 posto, piše agencija Hina.

Europsko tržište poraslo je tako u svibnju deseti mjesec zaredom, predvođeno skokom na vodećim tržištima na čelu s Italijom gdje je prodaja uvećana gotovo za četvrtinu.

U Njemačkoj i Francuskoj porasla je za 19,2 odnosno 14,8 posto. Najskromniji rast bilježila je Španjolska, za 8,3 posto.

U Hrvatskoj je u svibnju, prema podacima ACEA-e, registrirano 7.066 novih automobila, za 74,5 posto više nego u istom prošlogodišnjem mjesecu. U travnju njihov broj porastao je za 44 posto.

Tragovi pandemije

U razdoblju od siječnja do svibnja tržište osobnih automobila EU-a poraslo je 18 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, uz registriranih 4,4 milijuna vozila, utvrdila je ACEA.

Iako se tržište oporavilo, rezultat je još uvijek za 23 posto manji nego u prvih pet mjeseci pretpandemijske 2019. godine, kada je registrirano 5,7 milijuna novih automobila.

U skupini vodećih tržišta najviše je u prvih pet ovogodišnjih mjeseci porasla prodaja u Španjolskoj i Italiji, za 26,9 odnosno 26,1 posto.

Dvoznamenkaste stope rasta bilježile su i Francuska i Njemačka, od 16,3 odnosno 10,2 posto.

U Hrvatskoj je u razdoblju od siječnja do svibnja, prema ACEA-inim podacima, registrirano 26.349 novih automobila, za 46,9 posto više nego u istom lanjskom razdoblju.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari