Problemi Sarajevske burze – SASE; Direktor poručio – nećemo prestati s radom

pixabay.com
Sarajevo; arhiv Foto:Pixabay.com

Udruženje dioničara BiH uputilo je početkom srpnja pismo “Sarajevskoj berzi/burzi – SASE” u kojem se, između ostalog, problematizira njen rad, ali i izražava zabrinutost za buduće poslovanje.

Predsjednik Udruženja Rizah Softić osvrnuo se na promet koji bilježi SASE, posebno u posljednjih nekoliko mjeseci. Također, iz Udruženja ističu da se u Federaciji BiH samo četiri osobe bave brokerskim poslovima.
“Dodatno, obujam trgovanja vrijednosnim papirima je ispod minimuma. S obzirom na sve, hoće li burza prestati raditi? Velika većina transakcija na berzi obavlja se preko aplikacija. S obzirom na to, hoće li se aplikacije i dalje smatrati manipulacijom?”, postavljena su pitanja.

Uslijedio je odgovor i direktora “Sarajevske berze/burze – SASE” Tarika Kurbegovića.

“Kao prvo, želim istaći da Berza neće prestati sa radom. Financijski je stabilna tvrtka i uredno ispunjava svoje obveze. Primarni cilj Berze nije ostvarivanje dobiti, već besprijekorno funkcioniranje sustava povezivanja ponude i potražnje vrijednosnih papira, sukladno pravilima Berze”, pojasnio je.

Naglašava da SASE nema bilo kakvog izravnog kontakta s investitorima te da je proteklih 11 godina poslovao pozitivno, s izuzetkom jedne godine, te se više nego može reći da Berza je u ovom periodu u prosjeku poslovala pozitivno. “Likvidnost nije upitna, a bila bi i veća da godinama unazad nije bilo isplate dividendi dioničarima”, pojašnjava Kurbegović.

No, naglašava kako negativan trend na domaćem tržištu s pravom zabrinjava sve.

“Razlozi za ovakvu situaciju su brojni. Više bih se fokusirao na rješenje ove situacije, koje je po našem mišljenju vrlo jednostavno: formiranje radne skupine za praćenje razvoja tržišta kapitala u FBiH od strane Vlade FBiH” , pojašnjava Kurbegović.

Pojasnio je i da SASE ima četiri člana, što je daleko od povijesnog maksimuma iz 2007. godine, kada je Burza imala 20 članova. “Podsjećamo, FBiH preko SASE redovno prikuplja kratkoročna i dugoročna financijska sredstva za svoje funkcioniranje i razvoj. Isto se odnosi i na Kanton Sarajevo, koji je više puta izlazio na tržište i uspješno plasirao svoje obveznice, ali i na neke poduzeća poput Autocesta FBiH”, ističe. u Kurbegovićevom priopćenju.

„Vrlo je važno zajedničko djelovanje svih institucija i udruga na domaćem tržištu kapitala, pa tako i udruga koje okupljaju i predstavljaju male dioničare. Samo zajedno možemo prevazići postojeće stanje i unaprijediti domaće tržište kada država stvori bolji i stabilniji ambijent za njegov dalji razvoj”, zaključio je Kurbegović.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari