Prihodi od turizma u prvom tromjesečju godine veći za 186 milijuna eura

Andrej Plenković. foto: HINA/ Damir Senčar/Arhiv

Hrvatski turizam je u prvih šest mjeseci ove u odnosu na isto lanjsko razdoblje ostvario porast dolazaka i noćenja za 16 i 10 posto, što prate i izvrsni financijski pokazatelji s porastom prihoda od stranih turista u prvom tromjesečju od 38 posto, na 672 milijuna eura, istaknuto je u četvrtak na sjednici Vlade.

Premijer Andrej Plenković, javlja Hina, naglasio je i ambiciju razvoja održivog, cjelogodišnjeg i ravnomjerno regionalno raspoređenog turizma, što je na Vladi istaknula i ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Također je najavio kako će Vlada i ove godine s turističkim sektorom održati tradicionalni ljetni sastanak, ovaj put krajem srpnja.

Iznoseći podatke turističkog prometa do kraja lipnja ove godine u komercijalnom i nekomercijalnom smještaju iz sustava eVisitor i eCrew (nautika), ministrica Brnjac je navela da je Hrvatsku u prvih šest mjeseci posjetilo 6,7 milijuna turista, ostvarivši 27,3 milijuna noćenja, što su porasti za 16 i 10 posto u odnosu na isto razdoblje lani, kao i porast od četiri posto u odnosu na 2019. godinu.

Kazala je da su domaći turisti pritom ostvarili 1,2 milijuna dolazaka i 3,7 milijuna noćenja, što je u odnosu na prvih šest mjeseci 2019. porast od 17 i četiri posto.

Image by wirestock on Freepik

Po županijama, najviše noćenja bilo je u Istarskoj, Splitsko-dalmatinskoj, Primorsko-goranskoj, Zadarskoj, Dubrovačko-neretvanskoj i Šibensko-kninskoj, a među destinacijama u Rovinju, Dubrovniku, Poreču, Splitu i Umagu.

Ministrica je istaknula i veći turistički promet s pojedinih tržišta u prvih šest mjeseci ove u odnosu na isto razdoblje 2019. godine – iz Njemačke za 17 posto, Poljske za 18 posto, iz Austrije za 9 posto, SAD-a za 10 posto, Slovenije za pet posto, a iz Češke tri posto više.

Smještaj je pak usporedila sa 2022., kazavši da su hoteli ove godine u odnosu na tu godinu u šest mjeseci ostvarili 15 posto veći promet, kampovi 6 posto više, a objekti u domaćinstvu 3 posto više.

U nautičkom charteru bilo je tri posto više dolazaka i sedam posto više noćenja nego u prvoj polovici prošle godine, a u odnosu na isto razdoblje 2019. godine dva posto više dolazaka i noćenja.

Samo u lipnju ove godine bilo je 2,9 milijuna turista i 15 milijuna noćenja, što je 2 odnosno 1 posto više nego u lanjskom lipnju te izjednačenje s lipnjem 2019. godine.

Prema podacima HNB-a, prihodi od stranih turista u prva tri mjeseca ove godine iznosili su 672 milijuna eura ili 38 posto odnosno 186 milijuna eura više nego u prvom kvartalu prošle godine.

Brnjac je naglasila da i podaci HAC-a, Bina-Istre, zračnih luka i Jadrolinije također ukazuju na rast turističkog prometa. Tako je HAC od početka ove godine na autocestama zabilježio 31 milijuna vozila i naplatio cestarinu od 187,6 milijuna eura, što je 13 posto viši promet nego lani.

U zračnim lukama Franjo Tuđman (Zagreb), Split, Dubrovnik, Zadar, Pula i Rijeka bilježi se 98 posto prometa ostvarenog u isto razdoblje 2019. godine, što ukazuje na oporavak zračnog prometa nakon pandemije, tim više što će Hrvatska ljetnom redu letenja ove godine biti povezana sa više od 130 gradova ili s desetak više nego u ljetu 2022. godine.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari