Prihodi na tržištu elektroničkih komunikacija porasli na 815,3 milijuna eura u prvoj polovici 2023.

Pixabay.com
Mobitel, ilustracija Foto: Pixabay.com

Ukupni prihodi na tržištu elektroničkih komunikacija u prvoj polovici 2023. porasli su na 815,3 milijuna eura ili za 10 posto u odnosu na isto razdoblje 2022. godine, uz istodobni porast ulaganja telekom operatora u mobilnu mrežu i broja priključaka na svjetlovodnu tehnologiju/optiku, podaci su HAKOM-a (Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti).

Porastu ukupnih prihoda u prvoj polovici ove godine na tržištu elektroničkih komunikacija najviše su pridonijele usluge širokopojasnog pristupa internetu u mobilnoj mreži, od kojih su prihodi rasli također 10 posto u odnosu na lanjsko prvo polugodište, izvijestili su u ponedjeljak iz te regulatorne agencije.

Za gotovo 13 posto povećani su i ukupni prihodi od pokretnih mreža, prenosi Hina.

“Ulaganja u pokretnu/mobilnu mrežu ove su godine nadmašila ulaganja u nepokretnu/fiksnu u odnosu na prošlu godinu. Očekivano su nastavljena ulaganja u svjetlovodne i kabelske mreže vrlo velikog kapaciteta (VHCN), a migracija korisnika na svjetlovodnu tehnologiju utječe na rast njihova broja uz istodobni pad priključaka na bakrenoj infrastrukturi”, komentiraju tržišno polugodište iz HAKOM-a.

Iznose pritom da je u drugom tromjesečju ove godine broj svjetlovodnih/optičkih priključaka nastavio rasti za gotovo 33 posto u odnosu na isto lanjsko tromjesečje, uz istodobno smanjenje broja širokopojasnih priključaka na bakrenim paricama.

Uz to, iz HAKOM-a kažu i da je raste i udio priključaka s brzinom većom od 100 Mbit/s, kojih je pak sredinom ove godine bilo 37,5 posto.

To sve vodi i ka daljnjem smanjenju telefonske usluge, prometa i prihoda u fiksnoj mreži, kao i priključaka, čiji je broj u godini dana smanjen za tri posto, te ih je polovicom ove godine bilo oko 1,2 milijuna.

Promet u toj mreži u prvoj polovici godine smanjen je za 12 posto u odnosu na isto vrijeme prošle godine, dok su ukupni prihodi od telefonskih usluga u nepokretnoj mreži pali za gotovo 10 posto, na 31 milijun eura.

S naplatnom televizijom stanje na tržištu je, prema HAKOM-ovim podacima, stabilno odnosno s malim rastom, te je krajem drugog tromjesečja ove godine priključaka usluge takve televizije bilo gotovo 932,2 tisuće, za što kažu da je minimalni rast u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Ukupni prihod od usluga naplatne televizije pak nastavlja rasti bez obzira na stagnaciju broja korisnika i to za gotovo pet posto.

11 Odgovora

    1. Pravo zborite. Ovako na prvu se osjeti da ste stručnjakinja i da znate o čemu pričate.

  1. Porasle cijene generalno, naravno da su i prihodi, a u infrastrukturu žičanu ne ulaže se ništa, optika provučena samo u određenim i napučenim dijelovima Hrvatske dok je u ostalim europskim državama na gotovo svim područjima dostupna odavno. Mobilni signal je i dalje nestabilna veza bez obzira na ulaganje i povećanje brzine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari