Prihodi na tržištu elektroničkih komunikacija porasli za 8,4 posto, HT i dalje najjači

Foto: Lisa Fotios/Pexels

Na tržištu elektroničkih komunikacija u prvom tromjesečju je s 376 milijuna eura ukupnih prihoda ostvaren porast od 8,4 posto u odnosu na isto tromjesečje lani, a najveći dio tih prihoda od gotovo 132 milijuna eura odnosi se na prihode od telefonske usluge u mobilnim mrežama, koji su rasli za 13,3 posto, podaci su HAKOM-a koje prenosi Hina.

U mobilnim mrežama, u prvom tromjesečju ostvaren je 2,16 postotni rast broja korisnika, na gotovo 4,5 milijuna, od čega je najviše pretplatnika, 2,1 milijun, što je deset posto više nego u istom razdoblju 2022. godine.

Podaci HAKOM-a pokazuju i da je nastavljen višegodišnji pad u fiksnim mrežama, od 9,5 posto, s 30,9 milijuna eura ukupnih prihoda od telefonske usluge u tim mrežama, u kojima je za oko tri posto, na 1,2 milijuna, pao broj priključaka.

Od usluga pristupa internetu ukupni prihod za prvo tromjesečje 2023. iznosio je 177,3 milijuna eura ili 8,3 posto više nego u isto vrijeme 2022., a za 6,8 posto, na 6,4 milijuna, povećan je i ukupan broj priključaka širokopojasnog pristupa internetu.

O toga je za najvećih 34 posto u odnosu na lani, na 202,6 tisuća, porastao broj tih priključaka putem svjetlovodne (optičke) mreže, dok je putem mobilnih mreža taj rast bio 7,7 posto, na 5,3 milijuna tih priključaka.

Iz HAKOM-a ističu i porast ukupnih prihoda od naplatne televizije, za 9,2 posto, na 31,7 milijuna eura, uz blagi rast od 0,3 posto ukupnog broja priključaka, na 926,8 tisuća.

Podaci HAKOM-a pokazuju da je Hrvatski telekom (HT) i dalje najjači operater s vodećim tržišnim udjelima u mobilnim mrežama od 45,2 posto, koji je i jedini među tri najveća telekoma taj udjel u prvo tromjesečju ove godine u odnosu na zadnje, četvrto prošle godine povećao sa 44,8 posto.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari