Povećavaju se plaće zaposlenicima s proračuna, sindikat Preporod odbio ponudu Vlade RH

Pixabay.com
Povećanja osnovice na plaću za pet posto već od listopada, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković sudjelovat će na potpisivanju Dodatka III. Temeljnom kolektivnom ugovoru za službenike i namještenike u javnim službama i Dodatka III. Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike.

U uvodu sjednice Vlade RH, premijer je rekao kako će se potpisivanjem tih dokumenata i ovoj kategoriji zaposlenika u Hrvatskoj plaće povećati.

“Nakon tjedana pregovora sa sindikatima javnih i državnih službi, danas ćemo potpisati i dodatke na kolektivne ugovore, te će se tako državnim službenicima i zaposlenicima povećati osnovica plaće za pet posto, već za listopadsku plaću, koja će biti isplaćena u studenom. Također, dogovoreno je i povećanje Božićnice, s 232 eura na 300 eura, a kao novi dodatak imamo i Uskrsnicu, koja će iznositi 100 eura“, rekao je Plenković.

Na ovaj način, naveo je predsjednik Vlade, zaposlenici u državnim službama imat će u nekoliko navrata povećanja plaća, uključujući i ona koja idu u skladu s ranije usvojenim zakonskim propisima, koji stupaju na snagu 1. siječnja 2024. godine.

Iako je premijer rekao i da je Vlada RH sa sindikatima lako došla do dogovora, sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu – Preporod priopćio je da ove Dodatke na Temeljni kolektivni ugovor – neće potpisati, ocjenjujući da iako je osnovica nesporno rasla povećanja su nedostatna i prekasna.

pixabay.com
Foto: Pixabay.com

U priopćenju predsjednik Sindikata Preporod, Željko Stipić pojasnio je da je Dodatkom III. predviđen rast osnovice za izračun plaće od pet posto, isplata božićnice u 2023. godinu i regresa za 2024. godinu, u iznosu od 300 eura, te isplata uskrsnice u iznosu od 100 eura.

Dodatkom se od 1. ožujka 2024. predviđa rast koeficijenata u prosjeku od 12 posto i novi pregovori, ako ne dođe do povećanja koeficijenata najkasnije do 1. ožujka 2024. godine.

„Među članicama i članovima Školskog sindikata Preporod, 23. listopada provedeno je izjašnjavanje o Dodatku III. Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama. Članstvo se izjašnjavanju odazvalo u solidnom broju. Ukupno se izjasnilo 7.251  članica i članova u 411 školske ustanove. Za potpisivanje Dodatka III. izjasnilo se 2.546 ili 35,11 posto, a protiv 4.661 ili 64,28 posto članica i članova. Nevažećih listića je bilo 44 ili 0,61 posto. Sukladno rezultatu izjašnjavanja Školski sindikat Preporod neće potpisati Dodatak III. Temeljnoga kolektivnog ugovora“, rekao je Stipić u priopćenju.

Na ovaj način žele ukazati na loše stanje u školstvu, osobito osnovnom i srednjem, i da je ovakav odgovor članstva očekivan.

S druge strane, članovi Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske (NSZSŠH), također su u Referendumskom izjašnjavanju, kojem je pristupilo 7.768 članova, odnosno više od 51 posto ukupnog broja članova, iznijeli svoj stav o izmjenama koje je ponudila Vlada RH. Ponudu su prihvatili, i to je za ponudu glasalo 4.740 člana ili 61 posto a odbilo 3.014 člana ili 39 posto. Nevažećih listića je bilo 14.

Na službenoj stranici kažu da je i ovo indikator smjera njihovog daljeg rada Sindikata.

„A smjer je više nego jasan: rad na uredbi o koeficijentima je naša prilika koja je ugovorena i zagarantirana da će se dogoditi od 1. ožujka 2024. Prilika je to koja se ne propušta kako bismo konačno kroz pregovore, a ne kao uvijek do sada kroz štrajkove i prosvjede povećali plaće zaposlenika u obrazovanju. Naši članovi zaslužuju veći rast koeficijenata od ostalih zaposlenika javnog sektora kako bi se konačno bolje pozicionirali u sustavu koeficijenata u javnim službama“, stoji u priopćenju Nade Lovrić, predsjednice NSZSŠH.

I svi ostali sindikati, na koje se ove izmjene odnose, Dodatke će potpisati.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari