Potvrđena stopa inflacije u Hrvatskoj 3,7 posto, prema Eurostatu i dalje među najvišima u EU

canva.com
Inflacija u Hrvatskoj i EU, Foto: Canva.com

Stopa inflacije u Hrvatskoj, mjerena indeksom potrošačkih cijena, u travnju 2024., na godišnjoj razini u prosjeku su više za 3,7 posto. U odnosu na ožujak 2024., godine, odnosno na mjesečnoj razini, u prosjeku su više za 0,7 posto, potvrdio je danas Državni zavod za statistiku.

„Promatrano prema glavnim skupinama klasifikacije ECOICOP, na godišnjoj razini, najveći porast potrošačkih cijena u prosjeku je ostvaren u skupinama Restorani i hoteli, za 10,4 posto, Alkoholna pića i duhan te Zdravlje, po svakoj skupini za 5,9 posto, Prijevoz, za 5,6 posto, Obrazovanje, za 5,4 posto, Razna dobra i usluge, za pet posto, Rekreacija i kultura, za 4,5 posto, te Hrana i bezalkoholna pića, za 4,2 posto“, priopćeno je iz DZS-a.

Na mjesečnoj razini, najviše su u prosjeku porasle cijene u skupinama Odjeća i obuća, za 5,6 posto, Restorani i hoteli, za 1,8 posto, Hrana i bezalkoholna pića te Prijevoz, po svakoj skupini za 0,7 posto, Alkoholna pića i duhan te Rekreacija i kultura, po svakoj skupini za 0,6 posto, te Zdravlje, za 0,5 posto.

Porast cijena na mjesečnoj razini, navode iz DZS-a, ublažio je pad cijena u skupinama Stanovanje, voda, električna energija, plin i ostala goriva, za 0,8 posto te Pokućstvo, oprema za kuću i redovito održavanje kućanstva, za 0,2 posto.

Prema glavnim komponentama indeksa, odnosno posebnim agregatima, na godišnjoj razini, porast cijena ostvaren je u komponentama Usluge, za 6,3 posto, Hrana, piće i duhan, za 4,5 posto, Industrijski neprehrambeni proizvodi bez energije, za dva posto, te Energija, za 1,1 posto. 

Na mjesečnoj razini, porast cijena ostvaren je u komponentama Industrijski neprehrambeni proizvodi bez energije, za 1,2 posto, Usluge, za 0,7 posto, te Hrana, piće i duhan, za 0,7 posto, dok je pad cijena prisutan u komponenti Energija, za 0,4 posto.

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena, u travnju 2024. godine, u odnosu na travanj 2023. u prosjeku su više za 4,7 posto. U odnosu na ožujak 2024., u prosjeku su više za jedan posto.

Inflacija u EU 2,6 posto

U travnju 2024. godišnja stopa inflacije u eurozoni iznosila je 2,4 posto i bila je stabilna u odnosu na mjesec prije, a godinu dana ranije iznosila je sedam posto, prema podacima Eurostata, statističkog ureda Europske unije.

Istodobno, u EU je godišnja topa inflacije iznosila 2,6 posto i također je bila stabilna u usporedbi s ožujkom. Prije godinu dana iznosila je 8,1 posto.

Među državama članicama EU-a, prema dostupnim podacima, najniže stope inflacije zabilježene su Litvi, 0,4 posto, nakon nje su Danska i Finska s 0,5 odnosno 0,6 posto.

S druge strane, najviše stope inflacije u travnju su zabilježene u Rumunjskoj, 6,2 posto. Na drugom mjestu je Belgija s 4,9 posto, a na trećem Hrvatska s 4,7 posto.

Iz Eurostata ističu da je u odnosu na ožujak inflacija pala u 15 država članica, a u četiri je ostala stabilna, dok je u osam porasla.

Najveći doprinos godišnjoj stopi inflacije u eurozoni dale su usluge, zatim hrana, alkohol i duhan te na kraju neenergetska industrijska roba.

Autorice: Lejla Barić, Vladana Kovačević

24 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari