Potrošnja biljnog ulja pala u EU, očekuje se daljnje smanjenje iz nekoliko razloga

Freepik.com
Biljna ulja, Foto: Freepik.com/Ilustracija

Predviđeno je da će se projicirana količina potrošnje biljnih ulja u Europskoj uniji kontinuirano smanjivati između 2023. i 2032. za ukupno 1,8 milijardi tona. Nakon desete uzastopne godine pada, procjenjuje se da će predviđeni obujam potrošnje dosegnuti 21,7 milijardi tona i stoga novi minimum 2032. godine.

Podsjetimo, potrošnja je čin korištenja ili konzumiranja dobara. Volumen potrošnje je količina koja se konzumira unutar određene populacije.

Od različitih vrsta ulja, neka se znatno uvoze, a to se želi smanjiti na cijelom novou EU. Primjerice, palminog ulja u biodizelu i hrani u Europskoj uniji značajno će se smanjiti u idućih 10 godina, što će dovesti do oštrog pada uvoza, prognozira Europska komisija.

Od 2019. do 2021. palmino ulje činilo je otprilike četvrtinu proizvedenog biodizela, a do 2032. njegov bi se udio trebao smanjiti na devet posto, procijenila je Komisija u izvješću o poljoprivredi u razdoblju od 2022. do 2032.

Izbacivanje goriva na bazi palminog ulja

Prema EU direktivi o obnovljivoj energiji, goriva na bazi palminog ulja, za koja se tvrdi da su povezana s krčenjem šuma, bit će do 2030. izbačena iz upotrebe. Odluka je izazvala negodovanje dvaju najvećih svjetskih proizvođača palminog ulja, Malezije i Indonezije.

Udio novijih vrsta biodizela trebao bi do 2032. porasti na 42 posto, s 29 posto u 2019./2021. Udio biodizela od otpadnih ulja i masti trebao porasti s 23 na 26 posto, a udio ostalih novih vrsta biodizela sa šest na 16 posto.

Udio drugih biljnih ulja, prvenstveno repičinog, u proizvodnji biodizela trebao bi ostati relativno stabilan i iznositi 50 posto.

Očekuje se značajan pad upotrebe palminog ulja u hrani

Upotreba biljnih ulja u hrani trebala bi do 2032. porasti za 2.9 posto u odnosu na prosjek u 2020./2022., na 10.6 milijuna tona.

No nastojanja da se smanji upotreba palminog i sojinog ulja trebala bi značajno izmijeniti dosadašnji “odnos snaga”.

Tako bi se upotreba palminog ulja u hrani trebala smanjiti za 35.7 posto, a sojinog ulja za 23.5 posto. Upotreba repičinog ulja trebala bi pak porasti za 12.6 posto, a suncokretovog za 27.5 posto, prognozira Komisija.

To će do 2032. otprilike prepoloviti uvoz palminog ulja u EU, na 3.3 milijuna tona, izračunali su.

Podaci: Statista, OECD prognoze o potrošnji ulja 2018-2032.

Maslinovo ulje, smanjena proizvodnja, povećana cijena

Dio povećanja cijene povezan je sa smanjenim prinosima maslinovog ulja u zapadnom Sredozemlju, s povezanim neizvjesnostima u proizvodnji i sve većim troškovima za proizvođače.

Trenutne procjene Međunarodnog vijeća za masline (IOC) za usjevnu godinu 2022./23. pokazuju da je potrošnja maslinovog ulja u EU-u pala na 1.4 milijuna tona s 1.55 milijuna tona prethodne godine usjeva.

Unija proizvodi oko 67 posto od ukupne svjetske proizvodnje maslinova ulja. U EU-u je pod maslinicima oko 4 milijuna hektara, uglavnom u mediteranskim zemljama. Po načinu uzgoja maslinici se dijele na tradicionalne, intenzivne i superintenzivne.

Italija i Španjolska najveći su potrošači maslinova ulja u EU-u, s godišnjom potrošnjom od oko 500.000 tona u svakoj, dok Grčka ima najveću potrošnju po glavi stanovnika, s oko 12 kg po osobi godišnje. Udio EU-a u svjetskoj potrošnji iznosi 53 posto.

Inflacija u 2024. godini dodatno je podignula cijene maslinovog ulja što se sigurno utjecati na trend smanjenja potrošnje i ove vrste biljnih ulja.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari