Poljoprivreda u opasnosti zbog El Nina koji izaziva ekstremne vremenske prilike

Pixabay.com
Vremenske prilike, ilustracija Foto: Pixabay.com

Vremenski fenomen El Nino potrajat će barem do sredine 2024. godine, prema najnovijim procjenama Ujedinjenih naroda, s neuobičajeno obilnim oborinama u Latinskoj Americi i rizicima za poljoprivredu.

Temperature na površini Pacifičkog oceana snažno su porasle proteklih mjeseci, “a zagrijavanje je jače duž obale Južne Amerike”, stoji u izvješću Organizacije Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu (FAO), u koje je Reuters dobio uvid.

Procjene za prvo tromjesečje 2024. pokazuju neuobičajeno veliku količinu kišnih oborina u zemljama na jugu, poput Perua i Ekvadora, u Meksiku, i istodobnu kontinuiranu sušu u Brazilu, Gvajani i Surinamu, prenosi Hina.

Sadašnje sušno razdoblje u Srednjoj Americi trebalo bi, ipak, trajati samo do kraja godine.

Prognozirane vremenske prilike predstavljaju najveću prijetnju za poljoprivredu, uključujući ratarstvo, stočarstvo, šumarstvo i ribarstvo, budući da u razdobljima ekstremnih vremenskih prilika može apsorbirati samo 26 posto ekonomskih gubitaka i 82 posto u vrijeme suše, ističe FAO.

Posebno su, po procjeni FAO-a, ugrožene ključne riblje vrste, poput inćuna i tune, uz sjevernu obalu Perua i uz južnu obalu Ekvadora.

Ekvadorski ribari izvijestili su da im se ulov tune od veljače smanjio za 30 posto, navode.

El Nino i njemu suprotna vremenska pojava La Nina smanjili su proizvodnju ključnih poljoprivrednih kultura u Latinskoj Americi, poput pšenice, riže i kukuruza.

Taj dio svijeta na udaru je ekstremnih vremenskih prilika koje El Nino izaziva i paralelno trpi posljedice klimatskih promjena, poput toplinskih valova, upozorava FAO u izvješću.

Agencija UN-a izvijestila je da je usvojila plan koji bi trebao mobilizirati financijska sredstva za ranjive zajednice u nekoliko zemalja na udaru ekstremnih vremenskih uvjeta.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari