Poduzetnici iz 10 najvećih gradova u prošloj godini imali 731,8 milijardi kuna prihoda

Pixabay.com
Poduzetnici, ilustracija Foto: Pixabay.com

Poduzetnici iz deset vodećih gradova u prošloj su godini ostvarili prihode od 731,8 milijardi kuna, što čini 66,6 posto ukupnih prihoda poduzetnika na razini Hrvatske, a s 535,7 milijarde kuna prednjači Grad Zagreb, pokazala je analiza koju je Fina objavila u utorak u povodu Svjetskog dana gradova.

Iz Fine ističu da je analiza potvrdila veliku koncentraciju poslovanja poduzetnika na 10 najvećih gradova – Zagreb, Vukovar, Split, Rijeka, Osijek, Varaždin, Velika Gorica, Sveta Nedelja, Zadar i Čakovec.

U tim je gradovima u prošloj godini poslovao 78.341 poduzetnik, što je 51,9 posto od ukupnog broja, a kod poduzetnika u tih deset gradova bilo je zaposleno 553.170 radnika, odnosno 55,5 posto od svih zaposlenih u Hrvatskoj.

Udio deset vodećih gradova u dobiti, piše Hina, lani je iznosio 64,1 posto (48,1 milijardu kuna), a u gubitku 81,7 posto (22,9 milijardi kuna).

Poduzetnici sa sjedištem u Zagrebu ostvarili su najveće ukupne prihode od 535,7 milijardi kuna, što je udio od 73,2 posto u ukupnim prihodima poduzetnika sa sjedištem u jednom od deset vodećih gradova.

Iza Zagreba, prema ostvarenim ukupnim prihodima, su Vukovar (37,8 milijardi kuna) i Split (31,8 milijardi kuna).

Kako navode iz Fine, dobrim rezultatima u Zagrebu najviše je doprinijela Ina, u Vukovaru je to Prvo plinarsko društvo (PPD), a na području Splita trgovački lanac Tommy.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari