Grad Zagreb imao najviše zaposlenih u rujnu, najmanje u Ličko-senjskoj županiji

Pixabay.com
Zaposlena žena, ilustracija Foto: Pixabay.com

Najviše zaposlenih u rujnu ove godine bilo je u Gradu Zagrebu – 361.874, što je 21,7 posto od ukupnog broja zaposlenih u Hrvatskoj, pokazali su podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). Najmanje zaposlenih bilo je u Ličko-senjskoj županij – 18.369, ili 1,1 posto od ukupnog broja zaposlenih.

U istom mjesecu, u odnosu na rujan prošle godine, porastao je broj zaposlenih u 18 županija, a najviše u Istarskoj i Ličko-senjskoj županiji, u svakoj za 3,3 posto.

Broj zaposlenih žena porastao je u 19 županija, a najviše ih je bilo u Zagrebu – 178.564 ili 23 posto od ukupnog broja zaposlenih žena u RH. Najmanje ih je bilo u Ličko-senjskoj županiji, 8.152, što je 1,1 posto od ukupnog broja žena koje su zaposlene u Hrvatskoj.

Porast broja zaposlenih u pravnim osobama zabilježen je u 18 županija u razdoblju od srpnja do rujna 2023. u usporedbi s istim razdobljem lani. Najveći porast zabilježen je u Brodsko-posavskoj županiji, za 3,4 posto.

Prema DZS-u, broj zaposlenih od srpnja do rujna pao je u tri županije, a najviše u Virovitičko-podravskoj županiji gdje je pao za 1,1 posto.

Istodobno, broj zaposlenih žena porastao je u 20 županija, u rasponu od 0,1 posto u Međimurskoj županiji do 3,4 posto u Brodsko-posavskoj županiji. Pad broja zaposlenih žena evidentiran je samo u Virovitičko-podravskoj županiji za 0,1 posto.

Virovitičko-podravska županija imala je i najveću stopu registrirane nezaposlenosti u rujnu ove godine i to 14,3 posto, a to je za 8,5 posto više od stope nezaposlenosti u Hrvatskoj.

Najmanja stopa nezaposlenosti bila je dva posto, što je za 3,8 posto manje od registrirane stope nezaposlenosti u Hrvatskoj, i zabilježena je u Istarskoj županiji.

U istim županijama su zabilježene i najveća te najmanja stopa nezaposlenosti za žene. U Virovitičko-podravskoj županiji stopa nezaposlenosti za žene bila je 18,8 posto, što je što je za 11,6 posto više od registrirane stope nezaposlenosti za žene u Hrvatskoj. Najmanja stopa nezaposlenosti za žene bila je u Istarskoj županiji, 2,1 posto, a to je za 5,1 posto manje od registrirane stope nezaposlenosti za žene u RH.

8 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari