Počeo sastanak Jadransko-jonske inicijative

Freepik.com
Grad Zagreb, Foto: Freepik.com

U Zagrebu je počeo sastanak Jadransko-jonske inicijative (JJI) kojom od lipnja prošle godine predsjeda Hrvatska. Osim naše zemlje, sudjeluju Slovenija, Grčka, Italija, San Marino te sve države zapadnog Balkana osim Kosova, čije je članstvo blokirala Srbija.

Inicijativu podržava i Europska unija, prenosi hrt.hr, kao okvir za regionalnu suradnju i bržu integraciju u europsku obitelj.

Izravnu korist od Jadransko-jonske inicijative, koja je pokrenuta još 2000. godine, ima Dubrovačko-neretvanska županija, posebno u prometnom povezivanju i razvoju turizma.

„Mi želimo kroz Jadransko-jonsku inicijativu, odnosno europsku strategiju, uvrstiti ovaj koridor naših autocesta, pa sve do Osojnika, koji dalje ide kroz Bosnu, Hercegovinu, Crnu Goru, Albaniju, Grčku, da to postane jadransko-jonski koridor i da taj promet ide i kroz Hrvatsku, da time ojačava Hrvatske autoceste i vjerujemo da ćemo to uspjeti“, rekao je dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić.

Prilikom preuzimanja predsjedanja, u lipnju prošle godine, ministar vanjskih i europskih poslova Hrvatske, Gordan Grlić Radman, najavio je kako će nakon preuzimanja predsjedavanja Vijećem JJI, Hrvatska iskoristiti poziciju da bi se proces pregovora uspješno nastavio s ciljem ubrzanja europskih integracija.

Kao poseban izazov je istaknuo osiguranje energetske neovisnosti te podsjetio kako je Hrvatska odlučila povećati kapacitete svog terminala za ukapljeni plin na Krku kako bi zajamčila energetsku sigurnost svim državama šire regije.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari