Plenković predao potpise i dobio mandat za sastavljanje Vlade

Ured predsjednika Republike Hrvatske / Dario Andrišek
FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Dario Andrišek

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović danas se sastao s predsjednikom Vlade i HDZ-a Andrejem Plenkovićem u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade RH.

“Prema Odluci o povjeravanju mandata za sastavljanje Vlade RH, odmah po sastavljanju Vlade, a najkasnije u roku od 30 dana od prihvaćanja mandata, mandatar Andrej Plenković dužan je program Vlade i Vladu predstaviti Hrvatskom saboru i zatražiti glasovanje o povjerenju”, priopćeno je iz Ureda predsjednika.

Premijer je na Pantovčak došao sa 78 potpisa nakon što je jučer objavljeno da su ih prikupili. HDZ je sklopio sporazum s Domovinskim pokretom (DP), pri čemu će im DP dati 12 mandata.

Na društvenoj mreži X, Plenković je napisao da mu je nakon predaje 78 potpisa izabranih zastupnika u 11. saziv Hrvatskog sabora, povjeren mandat za sastavljanje hrvatske Vlade.

“I u trećem mandatu nastavljamo raditi za boljitak”, napisao je Plenković. Medijima je najavio i da će u narednim danima početi konzultacije za sastavljanje Vlade, u skladu s Ustavom, te da u Vladi ostaju dosadašnji ministri Damir Habijan, Marija Vučković i Nina Obuljen Koržinek.

DP će dobiti tri resora, a to su poljoprivreda, gospodarstvo te demografija i useljeništvo. Dobit će i dva mjesta potpredsjednika Vlade te jedno mjesto potpredsjednika Sabora.

Na izborima su osvojili 14 mandata, dok je HDZ osvojio 61. No, Mislav Kolakušić i Josip Jurčević otišli su iz DP-a tako da im je na kraju ostalo 12 mandata.

Prvo zasjedanje Hrvatskog sabora održat će se 16. svibnja u 11:00 sati, prema odluci predsjednika Milanovića, nevali su iz Ureda predsjednika.

7 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari