Pad Wall Streeta prate i azijske burze

Image by rawpixel.com on Freepik

Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica pale, kao i na Wall Streetu dan prije, jer će središnje banke zapadnih zemalja najvjerojatnije dodatno povećati kamate, piše Hina.

MSCI indeks azijsko-pacifičke regije bio je u 6:30 sati u minusu 0,7 posto, oslabivši drugi dan zaredom.

Pritom je japanski Nikkei indeks pao 1,8 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Južnoj Koreji, Australiji i Hong Kongu pale između 0,5 i 3 posto.

Azijska su tržišta već danima pod pritiskom zbog niza podataka koji pokazuju da se rast gospodarstava u regiji usporava.

Rast će se vjerojatno i dodatno usporiti jer će središnje banke zapadnih zemalja nastaviti podizati kamate kako bi suzbile inflaciju.

To je jučer pokazao i zapisnik s posljednje sjednice američke središnje banke, pa se na tržištu novca procjenjuje da je gotovo sigurno da će Fed na sjednici ovoga mjeseca dodatno povećati kamate za 0,25 postotnih bodova.

Ulagače zabrinjava i rast trgovinskih tenzija između Kine i SAD-a. Naime, nakon što je SAD nedavno uveo restrikcije na izvoz nekih vrsta čipova u Kinu, kineske vlasti najavile su restrikcije na izvoz dvaju rijetkih minerala, koji se koriste za proizvodnju čipova, u zapadne zemlje.

Ministrica financija SAD-a Janet Yellen započinje posjet Kini gdje će razgovarati s visokim dužnosnicima. U srijedu je, pak, u Kinu trebao doći Josep Borell, visoki predstavnika EU-a za vanjske poslove, no Peking je dan prije neočekivano otkazao taj posjet.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari