Pad stambene gradnje u Njemačkoj postaje ozbiljan problem, manjak narudžbi u srpnju porastao za 40,3 posto

Foto: Pixabay.com

Pad aktivnosti u njemačkom sektoru stambene gradnje intenzivirao se u srpnju, prema istraživanju instituta Ifo objavljenom u ponedjeljak, koje je pokazalo da se rekordan broj tvrtki žali na sve manje narudžbi u tom sektoru.

U srpnju je, piše Hina, udio tvrtki koje muči manjak narudžbi povećan na 40,3 posto, nasuprot njihovu udjelu od 34,5 posto u lipnju i tek 10,8 posto u srpnju 2022. godine.

“Oluja je na pomolu. Nakon višegodišnje ekspanzije, nove poslove sada koče više kamatne stope i drastičan porast troškova gradnje”, rekao je Klaus Wohlrabe, Ifov voditelj istraživanja.

Premda se udio građevinskih tvrtki koje se žale na otkazane narudžbe u srpnju ponešto smanjio, na 18,9 posto, on je još uvijek znatno iznad dugogodišnjeg prosjeka od 3,1 posto.

Mnoge se tvrtke snalaze zahvaljujući starim narudžbama koje dovršavaju, objavio je Ifo. No, njegovo je istraživanje pokazalo da je 10,5 posto tvrtki u tom sektoru izvijestilo o financijskim problemima, što je dvostruko više nego godinu dana prije.

Prošlotjedni podaci statističkog ureda Destatisa pokazali su da se broj izdanih građevinskih dozvola za stanove u Njemačkoj smanjio za 27 posto u prvoj polovini 2023., naglašavajući pad potražnje koji pogađa građevinski i sektor nekretnina.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari