Osijek izglasao rekordni proračun: Uvode se demografske mjere, grade vrtići, povećavaju plaće i subvencije

gradska skupština, Osijek, foto: PR

Osječko Gradsko vijeće u ponedjeljak je održalo 22. sjednicu s 43 točaka dnevnog reda, a najvažnija točka odnosila se na rebalans ovogodišnjeg proračuna.

Vijećnici su s 18 glasova za i nijednim protiv prihvatili prijedlog prvoga rebalansa te se proračun povećava za 28,4 milijuna eura i utvrđuje u visini od rekordnih 168,4 milijuna eura.

Gradonačelnik Ivan Radić pojasnio je kako je prvi razlog za donošenjem rebalansa uključivanje prenesenog viška iz prethodne godine od 22,3 milijuna eura. Drugi razlog je povećanje planiranih prihoda od poreza na dohodak u iznosu 10,8 milijuna eura odnosno 22,6 posto.

„Unatoč ukidanju prireza rastu nam prihodi od poreza, a mi smo jedini veliki grad koji nije kompenzirao povećanje poreza na dohodak. Što se tiče projekata, svi idu planiranom dinamikom i usklađeni su s dinamikom u ovom rebalansu na strani rashoda.“, naveo je gradonačelnik.

Istaknuo je i povećanje plaća za zaposlenike u osnovnim školama, u Javnoj vatrogasnoj postrojbi i dječjim vrtićima, s obzirom na to da su rasle plaće u državnim i javnim službama. Također je spomenuo uvećanje koeficijenata za službenike i namještenike u osječkoj gradskoj upravi i novi kolektivni ugovor s Hrvatskim narodnim kazalištem kojim su zaposlenicima HNK također znatno narasla materijalna prava.

„Što se tiče materijalnih rashoda, oni rastu za 3,5 milijuna eura, od čega je 401 tisuća eura za održavanje javnih površina grada, 394 tisuće eura za održavanje nerazvrstanih cesta, mostova, pješačkih i biciklističkih površina. Tu imamo i 835 tisuća eura za dječje vrtiće, a govorimo o opremanju pet vrtića koje gradimo. U Osijeku su se u posljednjih 30 godina izgradila dva, mi ćemo ove godine napraviti pet. Također uvodimo novu demografsku mjeru kojom će 7200 naših osnovnoškolaca iduće školske godine dočekati besplatni udžbenici, radne bilježnice, mape, atlasi i kutije za tehnički, u vrijednosti 1,2 milijuna eura.“, najavio je.

Gradonačelnik je dodao i kako je rebalansom planirano povećanje subvencije tvrtkama Športski objekti, koja je na upravljanje dobila veći broj objekata i Vodovod Osijek radi izgradnje pročistača otpadnih voda, ali i kako ne bi rasla cijena vodne usluge u gradu. Napomenuo je i da u Osijeku nije rasla cijena niti jedne komunalne usluge te da Grad već dvije godine nije dizao kredit i sve svoje obveze podmiruje na vrijeme.

Na pitanje o izgradnji doma za starije i nemoćne osobe u Osijeku, gradonačelnik je izvijestio kako je u tijeku pregled i ocjena ponuda za projektiranje te da bi ugovor trebao biti realiziran do kraja lipnja ukoliko ne bude žalbi.

Na upit o nastavku obnove Copacabane rekao je kako će Grad uskoro dobiti novo idejno rješenje nakon čega kreće nabava za izvođenje radova. Vjeruje da će do idućeg ljeta Copacabana biti cjelovito obnovljena.

Vezano uz obnovu Vodenice gradonačelnik je izvijestio kako na prethodna četiri javna natječaja nije bilo prijava, no na zadnji je stigla jedna prijava te je vodenica izvučena i kreće temeljita obnova u vrijednosti 70 tisuća eura.

Pravne radnje zbog nekvalitetnih radova nakon nalaza vještaka

Na pitanje o oštećenoj cesti u Ulici bana Josipa Jelačića u Višnjevcu, rađenoj prije samo 10-ak godina, izvijestio je kako je Grad naručio neovisnog sudskog vještaka čiji nalaz i mišljenje upućuju na to da su radovi izvedeni nekvalitetno i nestručno te nisu sukladni s projektnom dokumentacijom. Situaciju je ocijenio nedopustivom i naglasio da će Grad poduzeti sve raspoložive pravne radnje. Mještanima Višnjevca poručio je da će ta cesta uskoro ići u potpunu rekonstrukciju.

Vezano uz problem parkiranja na Vijencu Dinare i Vijencu Petrove gore, gradonačelnik je izvijestio kako je započelo projektiranje novih 40-50 parkirnih mjesta na Vijencu Petrove gore te oko 20 na Vijencu Dinare.

Ostala pitanja i inicijative odnosili su se na rekonstrukciju kolnika u Reisnerovoj ulici na potezu od Vodovoda do kružnog toka, karte za javni prijevoz osoba s invaliditetom, plan po završetku koncesijskog ugovora za uslugu parkiranja na javnim parkiralištima, istraživanje geotermalnih potencijala Osijeka, prilagodbu ugostiteljskih terasa novom pravilniku o uređenju terasa, smještajne kapacitete u gradu, završetak Društvenog doma u Brijestu, postavljanje vertikalne signalizacije na Vinkovačkoj cesti u Brijestu, prostore za djelovanje udruga u kulturi te oborinsku odvodnju u naselju sv. Luke u Josipovcu.

Govoreći o radu koncesionara za obavljanje dimnjačarskih poslova u gradu Osijeku, gradonačelnik je pozvao sugrađane da prijave sve nepravilnosti putem obrasca objavljenog na mrežnim stranicama Grada.

15 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari