Orban blokirao sporazum EU o financijskoj pomoći Ukrajini

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/e9/EPP_Congress_Madrid_2015-10_Orb%C3%A1n_%284%29.jpg/2048px-EPP_Congress_Madrid_2015-10_Orb%C3%A1n_%284%29.jpg
Mađarski premijer, Viktor Orban, Foto: Wikimedia Commons/European People's Party

Mađarski premijer Viktor Orban ostao je pri svojoj odluci da stavi veto na paket pomoći EU Ukrajini, vrijedan 50 milijardi eura i rekao da još uvijek može zaustaviti pristupanje Kijeva bloku nakon što su pregovori o članstvu dobili zeleno svjetlo država članica.

Na summitu u Bruxellesu, drugi čelnici Europske unije odbacili su prigovore Orbana, nakon čega je on napustio prostoriju, dok su oni poduzeli povijesni korak pristanka na početak pristupnih pregovora sa zemljom u ratu, prenosi Hina.

Otvaranje pregovora dogodilo se u kritičnom trenutku za Ukrajinu nakon što njezina protuofenziva protiv ruskih invazijskih snaga nije postigla uspjehe, te nakon što američki predsjednik Joe Biden zasad nije uspio uvjeriti Kongres da odobri paket od 60 milijardi dolara za Kijev.

Ipak EU nije mogla nadvladati otpor Orbana kod revidiranja proračuna, kako bi se usmjerila vitalna financijska potpora Ukrajini i osiguralo više novca za druge prioritete EU, kao što je upravljanje migracijama.

Orban je rekao mađarskom državnom radiju da je morao blokirati paket pomoći Ukrajini, dio šireg višegodišnjeg proračunskog plana, kako bi bio siguran da će Mađarska dobiti sredstva koja želi iz proračuna EU-a.

„Uvijek sam govorio da ako netko želi modificirati proračun – a želi – onda je to izvrsna prilika za Mađarsku da jasno kaže da mora dobiti ono što joj pripada. Ne polovicu, ili jednu četvrtinu“, rekao je Orban.

Čelnici EU-a završili su razgovore o financijskom paketu, za koji je potrebna jednoglasnost, u ranim jutarnjim satima i rekli da će pokušati ponovno u siječnju, s optimizmom da bi tada dogovor mogao biti postignut. Ako u tom trenutku ne bude dogovora, države članice također mogu pružiti pomoć pojedinačno ili sklopiti zasebne dogovore.

Što se tiče odluke o pristanku na početak pregovora o članstvu s Ukrajinom, koju je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozdravio kao pobjedu za Ukrajinu i Europu, Orban je naglasio da će pregovori biti jako dugi, a Mađarska bi kasnije ipak mogla blokirati proces.

Vijest o financiranju izazvala je gorki okus u Ukrajini, pošto je uslijedila samo nekoliko sati nakon što su se čelnici EU složili otvoriti pregovore o članstvu. Iako bi do članstva vjerojatno trebalo proći mnogo godina, odluka na summitu u Bruxellesu vodi Ukrajinu korak bliže njenom dugoročnom strateškom cilju da se usidri na Zapadu i oslobodi iz “ruske orbite”.

Europarlamentarac iz redova Hrvatskih suverenista Ladislav Ilčić za je rekao kako “splašnjava optimizam  SAD-a i EU-a oko pomoći Ukrajini”. Otvaranjem pregovora, rekao je, pokušava se kompenzirati smanjena pomoć Ukrajini, prenosi hrt.hr.

„Nisam siguran koliko će im to pomoći. Iako su pregovori otvoreni, Ukrajina neće tako brzo uletjeti u EU. Meni je drago da Ukrajina želi ući u EU, mislim da je to dobro, ali mislim da neće biti brzo realizirano.Na bojištu se ništa ne mijenja, pitanje je koliko je EU u stanju financijski i vojno pomagati Ukrajini. Jasno je da taj narod ima pravo na to da se odredi i meni je jako drago da su se okrenuli prema zapadu. Dinamika ulaska ovisit će o njihovim reformama. Mi ne znamo kako će rat završiti niti kako će Ukrajina nakon toga završiti. Radi se o državi koja može značajno promijeniti odnose unutar EU-a“, rekao je Ilčić.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari