Mađarska želi produljiti zabranu uvoza žitarica iz Ukrajine

Pixabay.com
Žito, ilustracija Foto: Pixabay.com

Mađarska će produljiti zabranu uvoza žitarica iz Ukrajine, izjavio je u srijedu ministar poljoprivrede Istvan Nagy, dodavši da je s Bugarskom, Rumunjskom i Slovačkom dogovorio mjere na nacionalnoj razini ako EU ukine moratorij na prodaju.

“Dogovorili smo se s rumunjskim, slovačkim i bugarskim kolegama da ćemo, ako Bruxelles odluči da neće produljiti važeći moratorij, usvojiti mjere pojedinačno, na nacionalnoj razini”, rekao je Nagy u videoporuci.

Nova mađarska zabrana, prenosi Hina, obuhvatit će širu skupinu ukrajinskih proizvoda od važeće, objavio je Nagy na Facebooku.

U svibnju Europska komisija najavila je privremenu, preventivnu zabranu prodaje ukrajinskih žitarica u Poljskoj, Mađarskoj, Rumunjskoj, Bugarskoj i Slovačkoj i osiguravanje uvjeta za njihov tranzit na tržišta izvan Europske unije (EU), uglavnom u Africi. Odluka istječe u petak.

Povjerenik EU-a za poljoprivredu rekao je u utorak da bi Europska komisija po njegovom mišljenju trebala produljiti privremenu zabranu prodaje u Bugarskoj, Mađarskoj, Poljskoj, Rumunjskoj i Slovačkoj jer je pomogla potaknuti izvoz izvan EU-a.

I Poljska i Mađarska već su najavile da će jednostrano produljiti zabranu ako je Komisija ukine.

Bugarski premijer Nikolaj Denkov rekao je pak državnoj novinskoj agenciji prije sjednice vlade da bi bilo poželjno ukinuti zabranu jer bi to smanjilo cijene osnovnih namirnica.

“Moramo jasno reći da bi obnova uvoza iz Ukrajine smanjila cijene osnovnih namirnica, ublažila bi inflaciju, što bi pomoglo ljudima s niskim primanjima i povećalo bi proračunske prihode od uvoza i izvoza”, rekao je Denkov.

Parlamentarni odbor usvojio je nacrt odluke prema kojoj će Bugarska 15. rujna ukinuti zabranu uvoza određenih proizvoda iz Ukrajine. Konačnu odluku donijet će parlament na plenarnoj sjednici.

Poljoprivrednici u Poljskoj, Mađarskoj, Rumunjskoj, Bugarskoj i Slovačkoj prosvjedovali su protiv ukrajinskog uvoza, tvrdeći da zbog niskih cijena uvoza ne uspijevaju prodati urod. Silosi su još puni, a žetva je pred vratima, upozorili su.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari