Mađarska završava pregovore o financiranju iz EU do kraja studenog

Pixabay.com
Mađarska forinta, Foto: Pixabay.com

Visoki dužnosnici Europske unije rekli su ovog mjeseca da EU razmatra otključavanje milijardi eura za Mađarsku koje su bile zamrznute zbog zabrinutosti oko vladavine prava, dok nastoji dobiti odobrenje Budimpešte za pomoć Ukrajini, uključujući početak pregovora o članstvu Kijeva u EU.

Dužnosnici EU rekli su Reutersu da su zakoni, koje je Mađarska usvojila ovog ljeta za povećanje neovisnosti pravosuđa, približili dogovor o odmrzavanju dijela od oko 22 milijarde eura pomoći za gospodarski razvoj.

Tibor Navracsics, ministar regionalnog razvoja Mađarske i jedan od pregovarača, rekao je da je Budimpešta odgovorila na pitanja Europske komisije o provedbi, dodajući da će otputovati u Bruxelles s Janosom Bokom, glavnim pomoćnikom za pitanja EU, na razgovore s dužnosnicima EU.

“Nadajmo se da ćemo uskoro završiti pregovore o postupku uvjetovanja, vjerujem da ćemo to moći završiti do kraja studenoga”, rekao je Navracsics.

Dodao je da bi Mađarska tada mogla brzo pokrenuti projekte koje podupire EU, financirane iz okvira financiranja EU, za period 2021.-2027. godina.

Sredstva bi dala prijeko potreban poticaj mađarskom gospodarstvu, koje se bori da se oporavi od svoje najduže recesije zabilježene u posljednje vrijeme, prigušene najvišom inflacijom u EU i jakim padom potrošnje.

Spor oko fondova također je izvršio pritisak na mađarsku forintu, pri čemu je središnja banka, piše Reuters, zauzela oprezan ton u pogledu daljnjeg monetarnog labavljenja nakon smanjenja stope od svibnja za 500 baznih bodova na 13 posto, što je još uvijek najviša referentna vrijednost za EU.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari