Očekuje se porast prodaje novih automobila u SAD-u

Pixabay.com
Porast prodaje novih automobila, ilsutracija Foto: Pixabay.com

Očekuje se da će prodaja novih vozila u Sjedinjenim Državama (SAD) porasti u kolovozu, potpomognuta poboljšanom ponudom i velikom potražnjom za osobnim prijevozom, pokazalo je izvješće industrijskih konzultanata. Procjenjuje se da će prodaja novih vozila u SAD-u, uključujući maloprodajne i ne-maloprodajne transakcije, piše Reuters, dosegnuti 1.354.600 jedinica u kolovozu, što je skok od 15,4 posto u odnosu na godinu ranije, prema zajedničkom izvješću J.D. Powera i GlobalData.

“Prodavci na malo nastavljaju prodavati vozila prije nego što ona fizički stignu u zastupstvo. Međutim, s povećanim razinama zaliha, više kupaca sada može kupiti vozila na prodajnim mjestima”, rekao je Thomas King, predsjednik odjela za podatke i analitiku u J.D. Poweru, prenio je Reuters.

Maloprodajne zalihe mogle bi zabilježiti skok od 48,4 posto u kolovozu u odnosu na prethodnu godinu. Međutim, gomilanje zaliha moglo bi dovesti do pada profita trgovaca, koji su također pod pritiskom visokih kamatnih stopa. Procjenjuje se da će potrošači potrošiti 47,8 milijardi dolara na nova vozila, što je najviše zabilježeno u mjesecu kolovozu i 10,5 posto više nego prošle godine, stoji u izvješću.

Transakcijske cijene novih vozila, međutim, vjerojatno bi zabilježile pad od 1,2 posto u odnosu na prethodnu godinu, jer se povećala prodaja manjih segmenata vozila, koji sami po sebi imaju niže transakcijske cijene.

Očekuje se da će globalna prodaja za 2023. dosegnuti 86,8 milijuna jedinica u usporedbi s prethodnom procjenom od 86,4 milijuna jedinica, usred stalnog poboljšanja opskrbnih lanaca, navodi se u izvješću. “U rujnu će glavni fokus biti na svim potencijalnim prekidima rada (kod proizvođača automobila) koji bi mogli omesti proizvodnju. Poremećaj u proizvodnji mogao bi stvoriti veću asimetriju na tržištu i potencijalno proširiti ukupnu trenutnu skučenu situaciju s opskrbom”, dodao je King. Za 2024. očekuje se globalna prodaja lakih vozila na 90,2 milijuna jedinica.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari