Obvezni mirovinski fondovi nadoknadili prošlogodišnje gubitke

Pixabay.com
Ilustracija, novac Foto: Pixabay.com

Neto imovina obveznih mirovinskih fondova (OMF) krajem lipnja 2023. iznosila je 18,9 milijardi eura, što je 1,4 milijarde eura ili 7,6 posto više u odnosu na početak godine, pri čemu je u cijelosti nadoknađen pad vrijednosti imovine OMF-ova iz prethodne godine, izvijestili su iz Hanfe, a prenosi Hina.

Kako je istaknuto u najnovijem mjesečnom izvješću Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga, objavljenom u ponedjeljak, polugodišnji rast neto imovine obveznih mirovinskih fondova iznosi 70,9 milijuna eura za kategoriju A, milijardu eura za kategoriju B i 230,9 milijuna eura za kategoriju C.

“Time je u cijelosti nadoknađen pad vrijednosti imovine obveznih mirovinskih fondova iz prethodne godine”, istaknuli su.

U odnosu na prethodni mjesec, neto imovina OMF-ova je bila veća za 333 milijuna eura ili 1,8 posto, pri čemu su OMF-ovi ukupno imali 2.203.918 članova, odnosno 4.940 članova ili 0,22 posto više nego u svibnju.

U lipnju su OMF-ovi zabilježili 6.463 nova člana, pri čemu ih je veliku većinu, 98,2 posto, automatizmom rasporedio Regos (Središnji registar osiguranika).

U lipnju su ukupni neto doprinosi uplaćeni u OMF-ove iznosili 103,5 milijuna eura, a ukupni iznosi isplata po zatvaranju osobnih računa iz svih OMF-ova 30,9 milijuna eura ili 1,7 milijuna eura više u odnosu na prethodni mjesec.

Po podacima Hanfe, nominalni mjesečni prinosi Mirexa na kraju lipnja za A kategoriju, koja je namijenjena mlađim osiguranicima i ima najviši rizik ulaganja, iznosili su 2,1 posto, za B kategoriju, odnosno osiguranike na sredini radnog vijeka, uz srednje rizična ulaganja, 1,5 posto, a za C kategoriju, namijenjenu osiguranicima koji uskoro idu u mirovinu, 0,2 posto.

I godišnji prinosi imali su pozitivni predznak u sve tri kategorije – u kategoriji A rast je iznosio 9,6 posto, u kategoriji B 5,1 posto, a u kategoriji C 0,6 posto.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari