Novi zakon EU-a: Kompanije su odgovorne za negativne utjecaje u lancima vrijednosti

Pixabay.com
Kompanija, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Pregovarači iz Europskog parlamenta i država članica složili su se oko novog zakona kojim se velike tvrtke smatraju odgovornima za negativne društvene i ekološke utjecaje nastale u njihovim lancima vrijednosti.

Prema sporazumu postignutom u Strasbourgu u četvrtak, tvrtke određene veličine sa sjedištem u EU-u dužne su u svojim globalnim dobavnim lancima pratiti i rješavati pitanja poput dječjeg rada, ropstva, iskorištavanja radne snage, onečišćenja, degradacije okoliša i gubitka bioraznolikosti.

Sporazum još moraju potvrditi Europski parlament i države članice EU-a, ali to se inače smatra formalnošću, prenosi Hina.

Dogovor se temelji na nacrtu prijedloga Europske komisije koji uključuje naloge kompanijama da nadziru dobavljače – izravne i neizravne – kao i neke kasnije partnere poput trgovaca.

Od kompanija se zahtijeva izbjegavanje kršenja ljudskih prava i izgradnja sigurnih i zdravih radnih uvjeta, te se propisuje njihova odgovornost za štetu nanesenu okolišu.

Prema prijedlogu, regulatori u zemljama EU-a bili bi odgovorni za praćenje usklađenosti i izricanje kazni, a oštećeni bi također mogli pokrenuti tužbe protiv kompanija, na sudovima EU-a.

Neke skupine koje podržavaju koncept, pozdravile su predložena pravila kao korak prema zaštiti ljudskih prava i okoliša kroz globalne opskrbne lance velikih korporacija.

S druge strane, poslovne grupe zabrinute su zbog potencijalnog opsega propisa tvrdeći da su teško provedivi i da bi tvrtke mogle biti smatrane odgovornima za probleme kod udaljenih dobavljača.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari