Novi vlasnik Zvečeva: Počeo je s prodajom sjemenki suncokreta, protivi se ratu u Ukrajini

Denis Štengelov Foto: Tomskoje Novosti

Denis Štengelov, ruski poduzetnik s prebivalištem u Australiji, postao je većinski vlasnik Zvečeva preko zagrebačke tvrtke Flexway Adriatic. Ova tvrtka je osnovana krajem 2023. godine u svrhu preuzimanja, a iza nje stoji Flexway DMCC iz Dubaija. Prema provjerama, Štengelov nije na popisu sankcioniranih osoba Europske unije.

Štengelov je vlasnik kombinata KDV, velikog prehrambenog biznisa u Rusiji koji prodaje sve, od slatkiša i pića do tjestenine.

Rođen je u selu Gubino u regiji Tomsk, a Štengelovu je prvi posao bio prodaja sjemenki suncokreta. Godine 1997. Štengelov je s partnerima kupio svoju prvu tvornicu slastica u Jaškinu, u regiji Kemerovo. Vlasnik je i maloprodajnog lanca Yarche! s 1000 supermarketa u Rusiji.

Već godinama živi u Australiji gdje je uložio 20 milijuna dolara u osnivanje golfske i teniske akademije KDV Sport na Zlatnoj obali u zemlji.

Kao vlasnik nizozemskog uzgajivača povrća HAK je izašao u javnost sa svojim protivljenjem Putinu te je pisao svih 20.000 zaposlenih u njegovim ruskim tvrtkama osuđujući rat.

‘Iskreno vjerujem da smo objavom rata Ukrajini svi napravili monstruoznu i nepopravljivu pogrešku’, rekao je Štengelov u pismu te dodao da 25 godina rada u prehrambenom biznisu više nema smisla. Njegova nizozemska tvrtka poslala je nekoliko kamiona pomoći Ukrajini.

Dionice Zvečeva zabilježile su značajan rast na Zagrebačkoj burzi, skočivši 49 posto na vrijednost od 37,60 eura. Ovaj skok cijene, zajedno s prometom od 110 tisuća eura, predstavlja višegodišnji rekord za dionicu Zvečeva. Rast cijene dionica uslijedio je nakon što je Hanfa odobrila objavu ponude za preuzimanje požeške konditorske tvrtke.

Krajem ožujka, Flexway Adriatic preuzeo je 75,2 posto dionica Zvečeva od Zdravka Alvira, koji je bio i predsjednik Uprave. Transakcija je dogovorena uz fiksni i uvjetni dio, što znači da je konačna cijena mogla varirati između 23,22 i 38,71 eura po dionici. Za preostalih 24,75 posto dionica ponuđena je cijena od 38,71 eura po dionici, što procjenjuje vrijednost kompanije na 14,8 milijuna eura, dok preostale dionice vrijede oko 3,7 milijuna eura.

Flexway Adriatic dostavio je Hanfi elaborat o procjeni fer vrijednosti dionica, koji je utvrdio vrijednost na 26 eura. Ipak, ponuda za preuzimanje ide po cijeni od 38,71 eura, što je cijena po kojoj su stečene dionice od Alvira.

U provjeri zahtjeva, Hanfa je također provjeravala tvrtku-majku iz UAE-a zbog pitanja povezanih s režimom sankcija i sprečavanjem pranja novca. Prema medijskim izvještajima, Štengelov živi u Australiji i nije na EU-ovoj listi sankcioniranih.

Zvečevo, koje se suočavalo s problemima u proteklim godinama, tehnološki zaostaje za konkurencijom. Iako posjeduje poznate brendove poput čokolade, suočava se s izazovima zbog kretanja cijena sirovina u konditorskoj industriji. Očekuje se da će novi vlasnik uskoro predstaviti svoje planove i viziju za budućnost kompanije.

ZVEČEVO d. d.

Kralja Zvonimira 1, 34000, Požega, Hrvatska

Poslovni prihodi (EUR):
10.588.656,05 (2022.)
Broj zaposlenih:
183 (2022.)

48 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari