Norveški stabilizacijski fond zatvara ured u Šangaju zbog napetosti između Kine i SAD-a

Foto: Edward Eyer/Pexels
Kina, ilustracija Foto: Edward Eyer/Pexels

Norveški stabilizacijski fond objavio je u četvrtak da će zatvoriti ured u Kini, naglasivši ipak da namjerava nastaviti s ulaganjima.

Brojne financijske tvrtke, pojašnjava Hina, preispituju poslovanje u Kini zbog postroženog regulatornog nadzora i pogoršanih političkih odnosa između Pekinga i Zapada.

“Napetost između Kine i SAD-a smatramo najvećim geopolitičkim rizikom u našem poslovanju”, istaknuli su u norveškom fondu koji upravlja imovinom vrijednom 1,4 bilijuna dolara i spada među najveće svjetske investitore.

Istaknuli su ipak u četvrtak da je zatvaranje ureda u Šangaju “operativna odluka”.

„Naše investicije ostaju nepromijenjene. Pri investiranju u Kinu koristimo kombinaciju internog znanja i vanjskih menadžera i tako ćemo raditi i u budućnosti”, rekao je zamjenik glavnog izvršnog diretkora fonda Trond Grande.

Fond je na kraju prošle godine u portfelju imao vlasničke udjele u 850 kineskih i hongkonških kompanija ukupne vrijednosti oko 42 milijarde dolara. Najvišu razinu dosegnula je u 2020. kada je iznosila 47 milijardi dolara.

Ured u Šangaju otvorili su 2007. godine i danas zapošljavaju osam radnika koji su ljutito reagirali na objavu, doznaje se od anonimnog izvora.

Grande je u kolovozu, nakon predstavljanja rezultata fonda u prvoj polovini godine, rekao da je njegova najveća geopolitička briga “svijet u kojem se dvije supersile sve žešće međusobno natječu, dijeleći svjetsko gospodarstvo”.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari