Njemačka najviše sirovina za industriju nabavlja u Kini

Freepik.com
Uvoz sirovina, Freepik.com/Ilustracija

Oslanjanje njemačke industrije na inozemne dobavljače blago je pojačano od 2020. godine, uz ključnu ulogu Kine, pokazalo je istraživanje instituta Prognos koje je naručila Bavarska poslovna udruga.

Kina je za sve sektore njemačke industrije najvažniji izvor primarnih proizvoda i komponenti, a slijede SAD i Francuska.

Automobilska industrija zauzima prvo mjesto po vrijednosti uvoza primarnih proizvoda iz cijelog svijeta, od 62 milijarde eura. Zatim su kemijska i industrija strojeva s vrijednošću uvoza od po 37 milijardi eura.

Uvoz je dosegnuo kritičnu točku koncentracije, uz tek nekoliko zemalja dobavljača, u sektorima koji tradicionalno uvoze osnovne primarne proizvode, uključujući poljoprivredu, rudarstvo i tekstilnu industriju, prenosi Hina.

Proizvođači automobila i strojeva razvili su pak robusnije opskrbne lance i dijelove nabavljaju iz više zemalja, uz manji rizik od poremećaja, istaknuli su stručnjaci.

Visoki stupanj koncentracije uvoza institut je utvrdio u sektorima kemikalija, farmaceutskih proizvoda, obrade podataka, elektronike i optike, uz vrlo ograničene domaće alternative.

Snažno oslanjanje na uvoz iz malobrojne skupine zemalja može u slučaju prekida u opskrbi izazvati značajne poremećaje u proizvodnji, podsjećaju u Prognosu.

4 Odgovora

  1. Previše toga iz Kine.. kad je krenuo taj jeftini uvoz 90ih i ranih 2000.ih nismo ni sanjali da ce zemlje EU toliko postati ovisne o Kini…eto nam ga sad na!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari