Njemačka industrija robota muči se zbog slabe potražnje

Freepik.com/Rawpixel.com
Robot, ilustracija, Foto: Freepik.com/Rawpixel.com

Prihod njemačkih proizvođača robota gotovo će stagnirati u ovoj godini zbog slabe domaće potražnje, pokazale su procjene udruge strojarske industrije VDMA.

Prihod će u ovoj godini porasti za dva posto i vjerojatno dosegnuti 16,5 milijardi eura. U 2023. porastao je za 13 posto.

“Nesigurni klijenti suzdržani su u ulaganjima”, rekao je voditelj VDMA-e Frank Konrad, upozorivši da njemačko gospodarstvo treba bolje okvirne uvjete da bi aktivnost ponovo porasla.

Proizvođači robota bilježe rast u ovoj godini samo na inozemnim tržištima, uz veći broj narudžbi u prva četiri mjeseca za 21 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Sektor očekuje jaču konkurenciju u budućnosti zbog izglednog pojačanog angažmana kineskih tvrtki u Europi, procjenjuje udruga.

Kina se u industrijskoj automatizaciji gotovo izjednačila s Japanom i Njemačkom te danas broji 392 robota na 10.000 radnika, citira VDMA podatke Međunarodne udruge za robotiku (IFR). Njemačka ima 415, a Japan 397, napominju.

Peking istodobno ciljano podupire domaću industriju robota u sklopu petogodišnjeg plana, a kineske tvrtke paralelno šire prodajne i marketinške strukture u Njemačkoj i u cijeloj EU kako bi ublažile posljedice kinesko-američkih trgovinskih sukoba, prenosi Hina.

“Da bi bila konkurentnija, proizvodnja u Njemačkoj treba pouzdanu osnovu za ulaganja i nove impulse”, upozorio je šef VDMA.

10 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari