Njemačka i Kina pregovarat će o prijenosu podataka za projekte autonomne vožnje

Autonomna vozila, Foto: Masha Reymers/Pexels

Njemačka i Kina utvrdile su okvir za razgovore o prekograničnom prijenosu podataka, rekao je ministar digitalnih poslova i prometa Volker Wissing, pripremajući teren za proizvođače vozila koji rade na projektima autonomne vožnje.

Prijenos podataka iz Kine sporno je pitanje za strane kompanije koje posluju u toj zemlji.

EU i SAD strahuju da bi ulazak kineske tehnologije na njihova tržišta i prikupljanje podataka mogli uključivati sigurnosni rizik, napominje Reuters.

Memorandum o razumijevanju, koji su potpisali njemački ministar prometa i direktor kineske Uprave za kibernetički prostor Zhuang Rongwen, nadovezuje se na njemačko-kineski sporazum o suradnji na području autonomne vožnje, potpisan u travnju.

Autonomna vozila prikupljaju mnoštvo podataka o ponašanju putnika i vozača, kao i o okolišu.

Ključno je da protok podataka bude što slobodniji, uz uvažavanje privatnosti i sigurnosnih interesa, rekao je Wissing, dodavši da memorandum pruža okvir za dijalog.

Njemačka automobilska industrija, piše Hina, izrazila je zadovoljstvo skiciranim okvirom za razgovore.

“Prekogranični prijenos podataka od presudne je važnosti za nastojanja njemačkih proizvođača i dobavljača da zadrže vodeću poziciju u svijetu u tehnologiji budućnosti”, rekao je direktor udruge proizvođača automobila VDA Marcus Bolling, prema izvješću Handelsblatta.

7 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari