Kina i EU dogovorile početak pregovora o carinama na električne automobile

Wikimedia Commons
BYD Seal električni automobil Foto: Wikimedia Commons/Matti Blume

Kina i Europska unija složile su se započeti razgovore o planiranom uvođenju carina na električna vozila (EV) kineske proizvodnje koja se uvoze na europsko tržište, potvrdili su visoki dužnosnici obiju strana.

Njemački ministar gospodarstva Robert Habeck, piše CNN, otkrio je novinarima da ga je europski povjerenik Valdis Dombrovskis obavijestio kako će biti konkretnih pregovora o carinama s Kinom.

Potvrda je stigla nakon što je kinesko ministarstvo trgovine priopćilo da su se njegov čelnik Wang Wentao i Dombrovskis, izvršni potpredsjednik Europske komisije, složili započeti konzultacije o EU-ovoj antisubvencijskoj istrazi kineskih električnih vozila.

Habeck je, međutim, istaknuo da je u pitanju tek prvi korak i da će do konačnog usuglašavanja biti potrebno još mnogo.

“Ono što sam danas sugerirao svojim kineskim partnerima jest da su vrata otvorena za razgovore i nadam se da se ta poruka čula”, izjavio je nakon sastanaka s kineskim dužnosnicima u Pekingu.

Habeckov posjet je prvi od strane visokog europskog dužnosnika otkako je Bruxelles predložio velike carine na uvoz kineskih električnih vozila u borbi protiv onoga što EU smatra pretjeranim subvencijama.

Još jedna kamen spoticanja između Pekinga i Berlina je potpora Kine Rusiji u njenom ratu u Ukrajini pa se tako kinesko trgovanje s Rusijom prošle godine povećalo za više od 40 posto.

Habeck je kazao kako je kineske dužnosnike upozorio da to ugrožava njihove ekonomske odnose s EU.

9 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari