Neto imovina OMF-ova porasla za 126,9 milijuna eura u odnosu na prethodni mjesec

Pixabay.com
Carine na ugljik, ilustracija Foto: Pixabay.com

Neto imovina obveznih mirovinskih fondova (OMF) krajem kolovoza 2023. iznosila je 19,3 milijarde eura, što je 126,9 milijuna eura ili 0,7 posto više u odnosu na prethodni mjesec, pokazuje najnovije mjesečno izvješće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa).

OMF-ovi su krajem kolovoza ukupno imali 2.220.479 članova, odnosno 9.820 članova ili 0,44 posto više u odnosu na srpanj ove godine.

U kolovozu su OMF-ovi zabilježili 10.860 novih članova, pri čemu ih je veliku većinu, 98,1 posto, automatizmom rasporedio Regos (Središnji registar osiguranika). Zbog odlaska u mirovinu ili smrti, u kolovozu ove godine prestalo je članstvo za 1.040 osiguranika, prenosi Hina.

U kolovozu su ukupni neto doprinosi uplaćeni u obvezne mirovinske fondove iznosili 108,6 milijuna eura, a ukupni iznosi isplata po zatvaranju osobnih računa iz svih OMF-ova 19,1 milijun eura ili 9,4 milijuna eura manje u odnosu na prethodni mjesec.

Po podacima Hanfe, nominalni mjesečni prinosi Mirexa na kraju kolovoza za A kategoriju, koja je namijenjena mlađim osiguranicima i ima najviši rizik ulaganja, iznosili su 0,2 posto, za B kategoriju, odnosno osiguranike na sredini radnog vijeka, uz srednje rizična ulaganja, 0,3 posto, a za C kategoriju, namijenjenu osiguranicima koji uskoro idu u mirovinu, 0,04 posto.

Godišnji prinosi imali su pozitivni predznak u kategoriji A, uz rast od 9,4 posto, te kategoriji B za 4,5 posto, dok je u kategoriji C zabilježen pad za 0,1 posto.

Unsplash
Novac, ilustracija Foto: Ibrahim Boran on Unsplash

Anualizirani prinosi Mirexa od početka rada OMF-ova bili su pozitivni u sve tri kategorije, a za Mirex A iznosili su sedam posto, za Mirex B 5,1 posto i za Mirex C 3,2 posto.

Obveznice su na kraju kolovoza i dalje bile dominantan oblik ulaganja u strukturi OMF-ova, s 12 milijardi eura i udjelom od 62 posto, pri čemu se taj udjel povećao za 0,3 postotna boda na mjesečnoj razini.

Istovremeno, blago se povećala i zastupljenost ulaganja u dionice u imovini OMF-ova, za 0,04 postotna boda, te su ona krajem kolovoza iznosila 4,3 milijarde eura, odnosno 22,1 posto imovine OMF-ova.

Od ostalih oblika ulaganja najzastupljenija su ulaganja u investicijske fondove, s 2,2 milijarde eura i udjelom od 11,3 posto na razini svih obveznih mirovinskih fondova, podaci su Hanfe za drugi stup mirovinske štednje (individualna kapitalizirana štednja).

Neto imovina DMF-ova veća za 8,3 milijuna eura na mjesečnoj razini

Na kraju kolovoza u Hrvatskoj je poslovalo i osam otvorenih dobrovoljnih mirovinskih fondova (ODMF), koji su imali 385.494 člana te 21 zatvoreni dobrovoljni mirovinski fond (ZDMF), s 47.958 članova.

Ukupne mjesečne uplate u dobrovoljne mirovinske fondove (DMF) iznosile su osam milijuna eura, što je 0,2 milijuna eura manje nego prethodni mjesec. Istodobno su i ukupne mjesečne isplate pale za 0,2 milijuna eura, na tri milijuna eura.

Neto imovina DMF-ova u kolovozu je tako iznosila 1,2 milijarde eura, što je za 8,3 milijuna eura ili 0,7 posto više na mjesečnoj razini.

Naplaćena premija društava za osiguranje u osam mjeseci 1,2 milijarde eura

U kolovozu 2023. poslovalo je ukupno 15 društava za osiguranje. Ukupna naplaćena premija u prvih osam mjeseci 2023. iznosila je 1,2 milijarde eura, od čega se 196,2 milijuna eura odnosilo na premiju životnih osiguranja, a 980,1 milijun eura na premiju neživotnih osiguranja.

U strukturi naplaćene premije neživotnih osiguranja najzastupljenije je osiguranje od odgovornosti za upotrebu motornih vozila (35,1 posto), zatim osiguranje cestovnih vozila (17,7 posto) te osiguranje od požara i elementarnih šteta (9,4 posto).

Iznos likvidiranih šteta u prvih osam mjeseci ove godine iznosio je 725,3 milijuna eura. Od tog iznosa na životno se osiguranje odnosilo 289,6 milijuna eura, a na neživotno osiguranje 435,8 milijuna eura.

U ukupnom iznosu likvidiranih šteta u neživotnom osiguranju na osiguranje od odgovornosti za upotrebu motornih vozila otpada 42,1 posto, osiguranje cestovnih vozila 21,1 posto te osiguranje od požara i elementarnih šteta 7,8 posto, navedeno je u Hanfinom izvješću.

Iz Hanfe su izvijestili i da je ukupna neto imovina 107 UCITS fondova (otvoreni investicijski fondovi s javnom ponudom), koliko ih je u kolovozu poslovalo u Hrvatskoj, krajem mjeseca iznosila 2,1 milijardu eura te je bila za 7,5 milijuna eura ili 0,4 posto nego prethodni mjesec.

Neto imovina Fonda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji na kraju kolovoza iznosila je 141,5 milijuna eura, pri čemu je mjesečni prinos fonda pao 0,1 posto, podaci su Hanfe.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari