Nastavlja se oporavak turizma, broj putovanja u porastu diljem Europe

Foto: Pixabay

Putovanja po Europi ove su godine u porastu zbog velike potražnje te se unatoč inflaciji i rastućim troškovima i tijekom ljeta očekuje nastavak oporavka europskog turizma koji je do kraja lipnja dosegnuo oko 95 posto međunarodnih turističkih dolazaka iz 2019., pokazuje izvješće Europske komisije za putovanja (ETC).

Hina piše kako je izvješće pod nazivom “Europski turizam: Trendovi i izgledi” za drugi kvartal 2023. ETC objavio u utorak, analizirajući najnovija turistička i makroekonomska kretanja u Europi, uključujući zračni promet, cijene, odaziv sa tržišta i drugo.

Europski turizam je u zamahu unatoč gospodarskim preprekama, inflaciji i rastu putnih troškova koji opterećuju novčanike potrošača, ali je ‘putna potrošnja’ još uvijek ispred nekih drugih troškova, kažu iz ETC-a.

Iznose i da najnoviji dostupni podaci pokazuju kako je četvrtina ili oko 25 posto europskih odredišta premašilo već do kraja lipnja razine dolazaka stranih turista prije pandemije.

“Ohrabrujuće je vidjeti pozitivan oporavak međunarodnih turističkih dolazaka u Europi u prvoj polovici 2023. S tim u vezi, europska odredišta moraju biti spremna za učinkovito upravljanje povećanom potražnjom i povratkom turista”, poručio je predsjednik ETC-a Miguel Sanz.

Očekuju i da će turisti iz SAD-a iskoristiti prednosti povoljnih deviznih tečajeva i pridonijeti svojim dolascima u Europu oporavku mnogih europskih destinacija ovog ljeta, što potvrđuju i podaci prema kojima je 52 posto destinacija ove godine već premašilo razine turističkih dolazaka iz SAD-a prije pandemije.

S dolascima turista s američkog tržišta prednjače odredišta južnog Mediterana, poput Portugala, Turske i Crne Gore.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari