Udvostručena međunarodna turistička putovanja u svijetu u prvom kvartalu 2023.

Foto: Shutterstock

Međunarodni turizam na putu je da dosegne razine prije koronavirusa u prvom kvartalu 2023. s dolaskom turista više nego udvostručenim u usporedbi s prošlom godinom, objavila je u utorak Svjetska turistička organizacija (UNWTO).

Oko 235 milijuna turista putovalo je u inozemstvo u razdoblju od siječnja do ožujka, pokazuju najnoviji podaci Svjetskog turističkog barometra UNWTO-a, javlja Anadolu Agency.

Ovim je brojkama međunarodni turizam dosegao 80 posto razine prije pandemije u prva tri mjeseca do ožujka.

Bliski istok zabilježio je najjači učinak kao jedina regija koja je premašila broj dolazaka iz 2019. za 15 posto u prvom kvartalu 2023. godine.

Europa je dosegla 90 posto razine prije pandemije, potaknuta snažnom potražnjom unutar regije. Azija i Pacifik postigli su 54 posto svojih razina prije virusa, ali ovaj uzlazni trend će se ubrzati kako se većina destinacija, posebice Kina, ponovno otvara.

Napominjući da je broj turističkih dolazaka u mnoga mjesta blizu ili premašio razinu iz 2019., glavni tajnik UNWTO-a Zurab Pololikashvili rekao je da i dalje treba biti oprezan zbog izazova kao što su geopolitička neizvjesnost, nedostatak osoblja i potencijalni utjecaji na troškove.

U 2022. godini revidirani podaci pokazali su da je više od 960 milijuna turista putovalo u inozemstvo, što je 66 posto razine prije virusa.

Prihod od međunarodnog turizma trebao bi dosegnuti milijardu dolara u 2022. godini, što je povećanje od 50 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Europa je 2022. zabilježila najveće prihode od gotovo 550 milijardi dolara ili 87 posto razine prije pandemije. Afrika je vratila 75 posto svojih prihoda prije pandemije, Bliski istok 70 posto, a Amerika 68 posto. Zbog dugotrajnog zatvaranja granica, azijske destinacije su na oko 28 posto.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari