Napredna gospodarstva vratit će se na ciljanu razinu inflacije prije od onih iz istočne Europe

Konferencija o bankama HNB-a, Foto: Mario Strmotić/Hina

Zahvaljujući pravodobnim mjerama HNB-a, hrvatski bankovni sustav je visokokapitaliziran te otporan na sistemske rizike i ranjivosti, istaknuo je guverner HNB-a Boris Vujčić na susretu guvernera regije u Splitu, koji je organizirao HNB u suradnji s Ekonomskim fakultetom.

Sudionici panela – Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke, Anita Angelovska Bežoska, guvernerka Narodne banke Sjeverne Makedonije, Željko Marić, viceguverner Centralne banke Bosne i Hercegovine, Boštjan Vasle, guverner Banke Slovenije i Irena Radović, guvernerka Centralne banke Crne Gore te Josip Visković, pročelnik Katedre za financije Ekonomskog fakulteta u Splitu – raspravljali su o aktualnim temama i monetarnim politikama regionalnih središnjih banaka i Europske središnje banke.

Razgovarali su također i o trenutačnim trendovima inflacije u njihovim zemljama i dinamici i načinu prenošenja podizanja ključnih kamatnih stopa Europske središnje banke na poslovanje banaka kao i na uvjete financiranja gospodarstva i potrošača i depozite građana i poduzeća.

“Do sada je pooštravanje monetarne politike u europodručju donekle povećalo troškove poduzeća, posebno za tvrtke u kojima su kamatne stope na nove kredite oštrije porasle u usporedbi s kućanstvima. Kućanstva su puno slabije osjetila porast kamatnih stopa ponajprije zahvaljujući dugoročnoj politici HNB-a koja je dovela do toga da je visok udio kredita s fiksnom kamatnom stopom, dok je većina onih s varijabilnom vezana uz nacionalnu referentnu stopu, što zajedno sa zakonskom gornjom granicom razine povećanja promjenjivih kamatnih stopa i dalje štiti građane od naglog i jačeg povećanja kamata”, naglasio je Vujčić.

Gospodarstva u regiji srednje, istočne i jugoistočne Europe mogla bi se ‘meko prizemljiti’ budući da se očekuje njihov oporavak usporedo s nastavkom usporavanja inflacije. No, inflacija će se u tim gospodarstvima vratiti na ciljane razine godinu nakon naprednih europskih gospodarstava s obzirom na još uvijek povišene razine inflacije i rasta plaća”, ustvrdio je Alfred Kammer, direktor Europskog odjela Međunarodnoga monetarnog fonda, koji je održao i uvodni govor “Executing a Soft Landing for a Lasting Recovery?”.

9 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari