Najveća poslovna konferencija o digitalizaciji okupit će preko 700 poduzetnika iz svih sektora

Foto: Promo

HUP-Udruga informatičke i komunikacijske djelatnosti (ICT) i ove godine nastavlja s organizacijom Digitalne (R)evolucije, najveće domaće poslovne konferencije za razmjenu znanja o uspješnim primjerima digitalizacije u poslovanju na kojoj će sudjelovati više od 700 poduzetnika.

Digitalna (R)evolucija će se održati 28. studenoga u Mozaik event centru (bivši Hypo centar), a ideja je inspirirati domaće poduzetnike na brže usvajanje novih tehnologija, kroz prezentaciju konkretnih primjera uspješnih projekata primjene digitalnih tehnologija u tvrtkama različitih veličina i iz različitih sektora.

Unatoč ubrzanom usvajanju digitalnih tehnologija, kompanije u Hrvatskoj, posebno male i srednje, zaostaju u korištenju tehnologija koje povećavaju produktivnost.

Prema posljednjim podacima Eurostata domaće kompanije tako zaostaju čak i u domeni korištenja poslovnih informacijskih ERP sustava (u Hrvatskoj ih je 2021. koristilo samo 24 posto, dok je u EU prosjek 38 posto).

Zaostajemo i u području primjene poslovnih cloud usluga, gdje je Hrvatska s 39 posto u donjem dijelu EU ljestvice. Po korištenju web prodaje sa sedam-osam posto domaće kompanije su također u donjem dijelu ljestvice, dok prema istim podacima IoT koristi 23 posto, a umjetnu inteligenciju devet posto kompanija.

Nedavno objavljeno Izvješće o stanju digitalnog desetljeća Europske komisije pokazalo je da u Hrvatskoj moramo ubrzati digitalizaciju gospodarstva, posebno malih i srednjih kompanija, a najučinkovitiji način je, navode, podizanje razine osviještenosti malih i srednjih kompanija o prednostima korištenja digitalnih poslovnih rješenja kroz radionice, treninge i druge načine razmjene znanja.

Hrvatska ICT industrija se proteklih godina pozicionirala kao najbrže rastući dio gospodarstva, a prema Strategiji digitalne Hrvatske za razdoblje do 2032. taj sektor ima potencijal doseći do 12 posto udjela u BDP-u.

Zbog toga je nužno ubrzati digitalizaciju javne uprave, ali i svih grana gospodarstva, a jedan od najvećih izazova za to je osigurati dovoljno kvalitetnih digitalno educiranih zaposlenika.

“Kroz postojeće primjere domaćih tvrtki različitih veličina i iz različitih sektora, koje digitalna znanja i vještine već posjeduju i implementiraju u poslovanje, u HUP-ICT-u želimo potaknuti sve poduzetnike da hrabrije i odlučnije krenu u digitalnu transformaciju, jer to nije pitanje trenda, nego konkurentnosti, pa i opstanka”, izjavila je Jasminka Martinović, direktorica HUP-ICT udruge.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari