Na pomolu najveći IPO u industriji čipova

Foto: Pixabay.com

Britanski proizvođač čipova Arm, uz podršku bankarske grupacije SoftBank, u pregovorima je s potencijalnim strateškim investitorima, među kojima je i američki div Intel, za pripremu jedne od najvećih inicijalnih javnih ponuda (IPO) godine.

Arm je također razgovarao s drugim tvrtkama o sudjelovanju u IPO-u, rekli su neimenovani izvori za Bloomberg. Pregovori su još u ranoj fazi i nije jasno koliko će se uložiti u Arm niti kakva će biti struktura ulaganja. Arm planira prikupiti 10 milijardi dolara na svojoj burzi u New Yorku kasnije ove godine.

Dovođenje velikog ulagača za IPO može povećati interes drugih ulagača. Ako pregovori prođu, Intel bi na kraju bio uvršten u Armov IPO prospekt prije uvrštenja.

Takozvani glavni investitori, koji kupuju udjele u vrijednosti od 100 do 200 milijuna dolara, bili su popularni u javnim kotacijama tvrtka za proizvodnju čipova prethodnih godina.

Napori izvršnog direktora Intela Pata Gelsingera da tvrtki vrati njenu bivšu slavu uključuje plan za otvaranje svojih tvornica drugim tvrtkama, čak i konkurentskim. Drugim riječima, ako želi biti uspješan u natjecanju s Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) u globalnoj proizvodnji, Intel će morati proizvoditi čipove koji uključuju Armovu široko korištenu tehnologiju.

Dvije tvrtke već su najavile tehničko spajanje.

Preuzimanjem pozicije u Armu, čija je tehnologija omogućila izravno natjecanje s Intelovim procesorima, Gelsinger bi možda želio pokazati svoju predanost Armu i prihvatiti tu otvorenost. Kroz svoju više od 50 godina dugu povijest, Intelove tvornice radile su gotovo isključivo na vlastitim proizvodima.

Osnivač japanske banke SoftBank Masayoshi Son rekao je za Bloomberg kako se nada da bi Armin IPO mogao biti najveći ikada u industriji čipova. Službena procjena tržišne kapitalizacije još nije objavljena, no analitičari za sada spominju preširok raspon između 30 i čak 70 milijardi dolara.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari