Ministar Butković najavio izmještanje željezničke pruge iz Bibinja

Pixabay.com
Pruga, Foto: Pixabay.com

Potpredsjednik Vlade RH i ministar, mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković najavio je u Bibinjama izmještanje pruge iz toga mjesta, što je dio cjelokupne obnove pruge Knin – Zadar.

“Inicijativa za promjenu trase kroz Bibinje postoji već dulje vrijeme, pa smo još prošle godine dali nalog HŽ infrastrukturi da ugovori svu potrebnu dokumentaciju. Taj je zahvat dosta složen, financijski je težak oko 75 milijuna eura, a dio je cjelokupne obnove pruge Knin – Zadar koja ima nekoliko faza, jedna od njih je i željeznička obilaznica Bibinja”, rekao je ministar Butković.

Podsjetio je i da je HŽ infrastruktura ugovorila svu potrebnu dokumentaciju, prenosi Hina, koja se radi jer je ugovor potpisan u svibnju ove godine.

“Sada znamo da ćemo sljedeće godine imati lokacijsku dozvolu, ali ćemo odmah raspisati natječaj za „design and build“ natječaj, što bi obvezalo izvođača na izradu glavnog projekta i ishođenje građevinske dozvole, a to bi ubrzalo čitav postupak. Računamo u sljedećih nekoliko godina realizirati ovaj jako bitan projekt”, najavio je Butković.

Cijela trasa obilaznice duga je 7,8 kilometara, piše Hina, a najzahtjevniji dio je tri kilometra dug tunel na području Bibinja koji će se izmjestiti ispod postojeće cestovne mreže i infrastrukture.

Budući da se u cijeloj Hrvatskoj obnavlja željeznička infrastruktura, ministar Butković vjeruje da bi i ovaj projekt mogao biti financiran iz europskih fondova.  “Za taj su projekt zainteresirane i međunarodne financijske institucije, od Svjetske banke do Europske investicijske banke (EIB). Početkom 2024. godine zaključit ćemo ugovor s EIB-om za 900 milijuna eura za obnovu pruga u cijeloj Hrvatskoj, tako da financijska sredstva postoje”, kazao je ministar Butković.

Za obnovu pruge Knin – Zadar, podsjetio je, sredstva su osigurana kroz kredit EIB-a i realizacija će početi iduće godine.

Osim bibinjske obilaznice, u planu je spoj željezničke pruge na Zračnu luku Zadar, Poduzetničku zonu Crno, luku Gaženica i mogućnost da se pruga produži do središta grada kako bi Zadar imao mogućnost spoja od Gaženice željezničkom prugom za putnički promet do zračne luke.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari