Među najvećim investitorima u solarne elektrane na svijetu i naftne tvrtke

Pixabay.com
Obnovljivi izvori energije, Foto: Pixabay.com

Naftno-plinski gigant Total Energies je tvrtka koja trenutno ima najviše projekata za korištenje solarne energije na svijetu. Među prvih deset investitora je i britanski BP, sa svojom firmom Lightsource BP, odnosno još jedan veliki proizvođač fosilnih goriva.

Među najvećim investitorima u solarnu energiju su i ogranci industrijskih i energetskih konglomerata, podružnice kompanija za upravljanje imovinom, ali i tvrtke koje se bave samo obnovljivim izvorima odnosno solarnom energijom, pokazalo je istraživanje tvrtke Mercom Capital Group, koje prenosi Balkan Green energy news.

Ipak, investicije naftnih giganata u zelenu energiju i dalje su male u poređenju s njihovim ulaganjima u fosilna goriva, što ukazuje i izvješće organizacije Greenpeace.

Pomenuto istraživanje pokazalo je i da se šest od deset lidera u solarnim investicijama nalazi u Europi, tri u Sjevernoj Americi i jedan u Južnoj Aziji.

Mercom je, kako isti izvor prenosi, obuhvatio samo projekte kapaciteta najmanje jednog MW, a uvjet da kompanije budu razmatrane jeste postojanje projekata u najmanje dvije zemlje, što bi ujedno i mogao biti razlog zašto na listi nema kineskih kompanija.

Prema izvješću, 2022. godina je za globalno tržište fotonaponskih uređaja bila dobra, s instaliranim kapacitetima od 191 GW, što predstavlja povećanje od 22,1 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Kina je izgradila najviše, 62,4 posto više nego 2021. godine, a SAD su imale drugi najveći porast kapaciteta. Ipak, u odnosu na prethodnu godinu, to je za SAD pad od 8,3 posto, rezultiran neizvjesnošću u opskrbom panelima.

Total Energies je postavio cilj da do 2025. godine ima OIE elektrane i skladišta energije snage 35 GW, a 100 GW do 2030. godine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari