Vetropack Straža postala dijelom virtualne elektrane KOER

Foto: Promo

Proizvođač staklene ambalaže Vetropack Straža tvornica stakla d.d. uključila se u rad KOER virtualne elektrane čime će aktivno pridonositi stabilnosti hrvatskoga elektroenergetskog sustava.

Ova suradnja, navodi se u priopćenju koje je u ponedjeljak objavio KOER, dodatna je potpora sustavu za priključivanje novih kapaciteta obnovljivih izvora energije i tranziciji na održivu energetsku proizvodnju i potrošnju.

„Vetropack grupa svjesna je svog okolišnog otiska, ali i mogućnosti kojima može pridonijeti ublažavanju klimatskih promjena. Stoga smo, nakon pridruživanja inicijativi Science Based Targets i programu Supplier Leadership on Climate Transition, odlučili dati dodatni doprinos održivosti pridruživanjem KOER virtualnoj elektrani. U Vetropack Straži iz dvije solarne elektrane postavljene na krovovima skladišta gotove robe godišnje proizvedemo jedan GWh električne energije koju koristimo u proizvodnji komprimiranog zraka. Proizvodnja stakla je energetski zahtjevan proces koji akumulira značajne količine energije. Fleksibilnost proizvodnog procesa stavili smo na raspolaganje za održavanje ravnoteže elektroenergetskog sustava u Hrvatskoj i time ujedno podržavamo zelenu tranziciju hrvatskoga gospodarstva prema održivijem energetskom sustavu“, istaknuo je Mario Berc, direktor sektora tehnike Vetropack Straže.

Tehnološka tvrtka KOER specijalizirana je za inovativna energetska rješenja i razvila je infrastrukturu prve virtualne elektrane u Hrvatskoj.

Njezinim pokretanjem ujedno je postala i prvi agregator te povezuje tržište električne energije s krajnjim korisnicima koji su dio virtualne elektrane.

Riječ je o platformi za poslovne modele koji će pospješiti ekonomsku održivost obnovljivih izvora energije i ubrzati izgradnju nove energetske infrastrukture. Njenu vrijednost potvrđuje i godišnja nagrada za inovacije u području energetike koju je Zaklada “Hrvoje Požar” Hrvatskog energetskog društva dodijelila tvrtki KOER za njezinu virtualnu elektranu.

KOER operativno upravlja virtualnom elektranom, okrupnjuje kapacitete, prepoznaje njihove karakteristike koje može komercijalizirati na tržištima električne energije.

„Objedinjujemo proizvođače, potrošače, ali i spremnike električne energije koji se mogu nalaziti bilo gdje unutar hrvatskog elektroenergetskog sustava. Našoj se platformi pridružuju vodeći predstavnici različitih industrija i izrazito mi je drago da je najnoviji među njima Vetropack Straža, tvrtka s dugom tradicijom uspješnog i održivog poslovanja u staklarskoj industriji. Proizvodnja stakla povezana je s mnogim složenim procesima i velikom potrošnjom resursa koji će kroz našu platformu biti dodatno optimizirani“, izjavio je Marko Lasić, direktor KOER-a.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari