Mastercard ulaže 4,5 milijuna eura u mala poduzeća iz EU, prijaviti se mogu i hrvatske tvrtke

Freepik.com
Inovacije u EU, Foto: Freepik.com/wirestock

Mastercard je otvorio prijave za Inovacijski fond Strive EU, potpuno novu inicijativu s ciljem ubrzanja razvoja rješenja koja mogu pomoći malim europskim poduzećima na njihovom digitalnom putovanju.

“Fond Strive EU će pružiti potporu do 20 projekata iz zemalja članica Europske unije putem bespovratnih sredstava u iznosu do 500.000 eura po projektu. Potpore se kreću od 100.000 do 500.000 eura, pod uvjetom da je za potpore od 250.000 eura i više potrebno najmanje deset posto sufinanciranja od strane malog poduzeća. Osim financijske podrške Fond nudi i tehničku podršku malim poduzećima, mentorstvo stručnjaka relevantnih za inovacijska rješenja koja poduzeća žele razvijati kao i promociju kroz sam program”, priopćeno je iz Mastercarda.

Na natječaj se mogu prijaviti startupovi, etablirane tvrtke, neprofitne i druge organizacije koje imaju manje od deset zaposlenih uz uvjet da moraju biti registrirane i djelovati u jednoj ili više od 27 članica EU. Državne institucije kao ni akademske organizacije ne mogu konkurirati za natječaj.

Inovacijski fond poziva na dostavu prijedloga za digitalna i podatkovna rješenja koja podržavaju mala poduzeća, na način da otvaraju pristup radnom kapitalu i kreditima putem tzv. embedded finance, osiguravaju siguran put prema digitalizaciji jačanjem kibernetičke sigurnosti, uspješno navigiraju kroz promjenjive preferencije potrošača i regulatorna očekivanja u vezi s ekološkom održivosti te koriste prednosti umjetne inteligencije (AI) kako bi uštedjeli vrijeme i povećali prihode.

„Male tvrtke čine temelj europskog gospodarstva i, sada više nego ikada, ključno je da dobiju podršku koja im je potrebna kako bi uspjele u digitalnoj ekonomiji. S nestrpljenjem očekujemo tijekom sljedećih nekoliko mjeseci čuti o nekim od najboljih projekata koji dolaze od najinovativnijih umova Europe“, izjavio je Mark Barnett, predsjednik Mastercarda za Europu.

Rok za prijave je 11. ožujka 2024. godine, do 12 sati po srednjoeuropskom vremenu, podsjećaju u priopćenju. Ocjenjivanje će se provesti u lipnju, a konačni dobitnici bit će objavljeni u studenom 2024. godine.

Inovacijski fond najnoviji je program Mastercardova globalnog programa Strive i prva namjenska aktivnost za Strive EU koja je službeno lansirana u studenom prošle godine.

Inicijalno pokrenut 2021. godine, Strive je portfelj filantropskih programa usmjeren na podršku više od deset milijuna malih poduzeća diljem svijeta kako bi ona uspješno poslovala u digitalnoj ekonomiji. Kroz inicijativu Strive EU, Mastercard namjerava dodatno potaknuti otpornost i rast zajednice malih europskih poduzeća podržavajući inovacije diljem EU koje pomažu malim tvrtkama u pridobivanju kapitala, digitalizaciji te u umrežavanju i stjecanju znanja.

Uz Inovacijski fond, Mastercard će osnovati i Vijeće za mala poduzeća Strive EU kako bi okupio europski poduzetnički ekosustav i potaknuo suradnju. Vijeće će, pod predsjedanjem Marka Barnetta, činiti 10-15 utjecajnih stručnjaka, predstavnika privatnog sektora i predstavnika malih poduzeća, a njihova imena će biti objavljena početkom veljače.

5 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari