Mađarski BDP u drugom kvartalu smanjen za 2,4 posto

Pixabay.com
Mađarska zastava Foto: Pixabay.com

Mađarsko gospodarstvo smanjilo se u drugom tromjesečju za 2,4 posto na godišnjoj razini, pokazuju prve procjene središnjeg statističkog ureda KSH. Prema sezonskim i kalendarski prilagođenim podacima, kako je objavio KSH, bruto domaći proizvod (BDP) pao je za 2,3 posto u odnosu na isto razdoblje lani. U statističkom uredu navode da su padu aktivnosti najviše doprinijeli industrija i sektor usluga, ponajprije prijevoza, skladištenja te trgovina, ali da je poljoprivreda ublažila pad. U odnosu na prethodno tromjesečje, BDP Mađarske je oslabio za 0,3 posto prema prilagođenim podacima, bilježeći pad četvrto tromjesečje zaredom.

Komentirajući te podatke, ministarstvo financija u priopćenju, prenosi Hina, navodi da će mađarsko gospodarstvo rasti u drugoj polovini godine i da bi iduće godine moglo nadmašiti prosjek EU-a, bez obzira na rat u Ukrajini i “sankcije Bruxellesa”. “Gospodarski fundamenti su stabilni”, navodi ministarstvo u priopćenju, ističući rekordnu zaposlenost te stopu nezaposlenosti koja je među najnižima u EU. Osim toga, izdvajaju snažnu poljoprivredu i vanjsku trgovinu te slabljenje inflacije.

U priopćenju dodaju da se, kako prenosi Hina, zahvaljujući vladinim mjerama, očekuje da će prije kraja godine stopa inflacije biti jednoznamenkasta. Ministar gospodarskog razvoja Marton Nagy u izjavi je naglasio povezanost podataka o BDP-u s ratom u Ukrajini i sankcijama, koje su “uzrokovale pad potrošnje i usporavanje investicija”. Među ostalim vanjskim utjecajima je stagnacija njemačkog gospodarstva, rekao je.

No, dodao je da podaci za drugi kvartal predstavljaju “dno negativnog gospodarskog ciklusa” i da će se gospodarstvo brzo vratiti rastu u trećem i četvrtom tromjesečju. Istaknuo je mnoštvo novih stranih ulaganja i visoku razinu zaposlenosti, kao i snažnu proizvodnju vozila i baterija te “izvoz koji naglo raste”. Cilj vlade je izbjeći recesiju u cijeloj godini te je zacrtala rast od četiri posto u u 2024. godini, poručio je Nagy.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari