Loši odnosi: Američke tvrtke zabrinute zbog poslovanja u Kini

pixabay.com
Kina Foto: Pixabay.com

Geopolitika i usporavanje gospodarstva raspiruju pesimizam među američkim kompanijama u Kini, pokazalo je istraživanje Američke trgovinske komore (AmCham), spustivši udio ‘optimista’ na rekordno nisku razinu.

Unatoč ukidanju pandemijskih ograničenja koja su uvelike utjecala na prihode i raspoloženje u 2022. godini, udio anketiranih američkih kompanija koje su optimistične u prognozama poslovanja u Kini idućih pet godina spustio se na 52 posto, utvrdio je AmCham.

Udio ‘optimista’ najniži je od 1999. kada je komora počela objavljivati godišnje istraživanje, prenosi Hina.

“Iskreno govoreći, ako me išta iznenadilo u ovogodišnjem istraživanju, onda je to upravo ta brojka”, rekao je predsjednik AmCham Shanghai Sean Stein.

“Do provedbe ovogodišnje ankete nestale su mnoge iluzije da ćemo vidjeti održivi oporavak gospodarskog rasta (nakon Covida)”, naglasio je Stein.

Geopolitika je i dalje glavna briga za mnoge tvrtke i 60 posto od 325 ispitanih u anketi navodi napetosti između SAD-a i Kine kao glavni izazov za poslovanje. Isti udio smatra glavnim izazovom usporavanje kineskog gospodarstva. Pojačana je i zabrinutost za transparentnost kineskog regulatornog okruženja pa je tako jedna trećina ispitanika izjavila da se regulativa poslovanja stranih kompanija pogoršala u prošloj godini.

Upitani o izvoru pritiska koji traži ekonomsko razdvajanje, mnogi ispitanici ističu politiku Washingtona, a ne Pekinga.

Peking kritizira nastojanja Washingtona da kineskim kompanijama blokira pristup novim tehnologijama, a američke tvrtke izražavaju zabrinutost zbog kazni, inspekcija i sličnih mjera koje poslovanje u Kini čini rizičnim.

Prošlog je mjeseca američka ministrica trgovine Gina Raimondo izjavila da su joj se tijekom posjeta Kini američke kompanije žalile da je Kina postala upravo “nemoguća za ulaganje”.

Geopolitičke napetosti su također u izvješću AmChama navedene kao značajan rizik budućeg gospodarskog rasta u Kini, a poboljšani američko-kineski odnosi smatraju se najvažnijim čimbenikom pa ispitanici navode da bi oni poboljšali izglede za njihovo poslovanje.

Stein naglašava da je anketa provedena prije posjeta američke ministrice trgovine Gine Raimondo Kini, izrazivši uvjerenje da su tvrtke u međuvremenu počele preispitivati pesimističnu ocjenu da nije moguće izbjeći konstantno pogoršanje američko-kineskih odnosa.

Veći postotak američkih tvrtki, oko 40 posto njih, u odnosu na 34 posto u prošloj godini, trenutno ipak preusmjerava ili planira preusmjeriti ulaganja iz Kine u druge zemlje, uglavnom u jugoistočnoj Aziji.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari