SAD i Saudijska Arabija dogovaraju suradnju u nabavi metala u Africi

pixabay.com
Postupak rudarenja, ilustracija Foto: Pixabay.com

Sjedinjene Američke Države (SAD) i Saudijska Arabija pregovaraju o suradnji u nabavi metala u Africi koji su im potrebni za energetsku tranziciju, izvijestio je u nedjelju Wall Street Journal, pozivajući se na upućene izvore.

Saudijska državna kompanija kupit će za 15 milijardi dolara udjele u rudarskim tvrtkama u afričkim zemljama poput Demokratske Republike Kongo, Gvineje i Namibije, i omogućiti ulazak američkim tvrtkama, piše WSJ, prenosi Hina.

Sličan aranžman dogovorili su u srpnju Saudi Arabian Mining (Ma’aden) i Saudijski fond za javna ulaganja, kupivši deset posto udjela u brazilskoj kompaniji za obradu metala i rudarenje Vale, u pratnji američke investicijske tvrtke Engine No.1 koja je postala vlasnik tri posto udjela.

Saudijski fond poslao je u lipnju upit DR Kongu o mogućim ulaganjima u kobalt, bakar i tantal kroz tvrtku Manra Minerals koju je osnovao zajedno s Ma’adenom, a koja je fokusirana na željeznu rudu, nikal i litij.

Bijela kuća, prenosi Hina, traži financijsku potporu i drugih državnih fondova u regiji, no pregovori sa Saudijskom Arabijom najviše su napredovali, dodaje WSJ.  Saudijska vlada i Bijela kuća nisu odmah odgovorili na upit Reutersa da komentiraju izvješće.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari