SAD i EU pokreću golemi infrastrukturni projekt kojim će konkurirati Kini

Pixabay.com
SAD i EU pokreću zajednički projekt, ilustracija Foto: Pixabay.com

Europska unija, Sjedinjene Američke Države i ostale zemlje partneri pokrenuli su golem željeznički i pomorski projekt koji bi trebao povezati Europu s Bliskim istokom i Indijom, rekao je američki predsjednik Joe Biden, na summitu zemalja članica grupe G20 u New Delhiju.

Predsjednica Europske komisije, Ursula von der Leyen, projekt je nazvala “povijesnim”, prenosi HRT, dodavši da će željeznička veza ubrzati trgovinu između EU-a i Indije za 40 posto. Bijela kuća je ranije u subotu objavila da bi SAD, EU, Indija, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati trebali usvojiti dokument o namjeri.

„Svrha takvog pothvata je generirati gospodarski rast, poticaje za nova ulaganja i naprednu regionalnu integraciju“, rekao je Jake Sullivan, američki savjetnik za nacionalnu sigurnost.

„Mislimo da je projekt sam po sebi hrabar i nadahnjujuć, no i vizija iza projekta jednako je odvažna i inspirativna“, rekao je Sullivan novinarima na samitu.

Informativni portal Axios ranije je izvijestio da je riječ o jednoj od “ključnih inicijativa” Washingtona čiji je cilj pokušati obuzdati utjecaj Kine na Bliskom istoku.

Inicijativom pod nazivom “Jedan pojas, jedan put”, Peking podupire infrastrukturne projekte širom svijeta, zbog čega je Kina sklopila brojne sporazume s gotovo svim arapskim državama. Inicijativa “Jedan pojas, jedan put”, pokrenuta 2013. godine, globalna je infrastrukturna i razvojna strategija čiji je cilj povezati Aziju, Afriku i Evropu kroz mrežu kopnenih i pomorskih trgovinskih ruta.

Bila je važna prekretnica u kineskoj vanjskoj politici, te je postala jedna od najambicioznijih i najdalekosežnijih razvojnih inicijativa u povijesti.

Zapad, a posebno Sjedinjene Američke Države, smatraju je ne pretjerano suptilnim pokušajem Pekinga da preoblikuje regionalne političke poretke u vlastitu korist.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari