Kraš Grupa: Nastavljamo investicijske cikluse vrijednosti 20 milijuna eura

Val Grupa/Press
Proizvodnja keksa "Domaćica", Kraš, Foto: Val grupa/Press

Kraš je jedan od najvećih konditorskih proizvođača na području jugoistočne Europe sa stoljetnom tradicijom. S matičnom proizvodnjom smještenom u Zagrebu, Kraš je jedna od rijetkih prehrambenih industrija u Hrvatskoj koja proizvodi sve tri grupe konditorskih proizvoda i to kakao proizvode, kekse i vafle te bombonske proizvode.

Pored triju tvornica u Zagrebu, dio Kraš grupe čine još dvije tvornice keksa i vafla: Karolina u Osijeku, koja je s početkom 2022. godine pripojena matičnoj kompaniji i Mira d.o.o. Prijedor, u Bosni i Hercegovini. Zapošljavaju oko 2.000 radnika, prema posljednjim dostupnim podacima.

Kraš Grupa, kao tvrtka koja je izlistana na burzi, još uvijek sumira rezultate za 2023. godinu te za Financije.hr kažu da je prerano govoriti o konkretnim poslovnim rezultatima, no trendovima su zadovoljni.

Prema posljednjim nerevidiranim rezultati poslovanja Kraš grupe, za treće tromjesečje 2023. godine, konsolidirani ukupni prihodi u razdoblju od siječnja do rujna 2023. godine, iznose 125 milijuna eura.

Ukupni konsolidirani rashodi ostvareni su u iznosu od 117,8 milijuna eura. Iskazana neto dobit Kraš grupe na kraju trećeg kvartala 2023. iznosila je 5,87 milijuna eura, priopćeno je tada iz Kraša. Prema nerevidiranim rezultatima EBITDA iznosi 13,45 milijuna eura, dok EBITDA marža iznosi 10,8 posto.

Nova godina i za ovu industriju počela je s poskupljenjima te kao i svi svjetski konditori i u Krašu godinu planiraju oprezno ali vjeruju u dobre rezultate.

„Naime, već tijekom prošle, ali s posebnim naglaskom na početak ove godine, sve se konditorske industrije, pa tako i Kraš, suočavaju s povijesnim kretanjem cijene kakaovca koje doseže rekordnu razinu u proteklih 47 godina“, kažu u Krašu za naš portal.

Globalne cijene kakaovca početkom veljače dosegnule su povijesni rekord te je na robnom tržištu u New Yorku njegova cijena iznosila oko 5.455 eura po toni.

Val grupa/Press
KRAŠ&shop, Ravnice, Zagreb Foto: Val grupa/Press

No, investicijski ciklus Kraš grupe je tijeku, i to u pet tvornica, kažu za Financije.hr.

Kad je riječ o modernizaciji proizvodnih pogona, u tijeku je investicijski ciklus ukupne vrijednosti 20 milijuna eura koji smo pokrenuli prošle godine u naših pet tvornica. U tvornici kakao proizvoda radi se na automatizaciji pakiranja i optimizaciji paleta, a u pogonima za proizvodnju keksa i vafla u siječnju je stigla nova proizvodna linija za kekse Frondi, koja bi u funkciji trebala biti ovog proljeća, čime dodatno osnažujemo našu poziciju lidera i u proizvodnji šupljih vafla“, navode iz Kraša.

Upravo je jedan od projekata koji su obilježili prošlu godinu, ističu, i lansiranje Frondija na hrvatsko tržište koji je, cijeneći prema reagiranju potrošača, ostvario dobre rezultate, kao i novi vizual tradicionalne Bajadere, koja slavi 70. rođendan.

„Velik interes javnosti privukle su i Kraš Selection Antique Pelinkovac praline koje smo razvili u suradnji s Badelom i koje su zbilja vrlo brzo prihvaćene. Sve nam to pokazuje da se svakodnevni trud u pružanju potrošačima slatkih noviteta isplati, tako da ćemo i u ovoj godini nastojati tržištu donositi nove okuse i proizvode“, navode u ovoj tvrtki.

Prioritet im je investiranje u proizvodnju, pogone, ali i zaposlenike. Prošle godine u dva navrata, Kraš je povećavao materijalna prava radnika, a krajem 2023. godine potpisan je novi kolektivni Ugovor kojim se osnovica plaće za ovu godinu uvećala za 17 posto.

Kraš ukupno ima 17 poslovnica diljem Hrvatske i to u Zagrebu, Splitu, Osijeku, Rijeci, Puli, Dubrovniku, Varaždinu, Slavonskom Brodu i Rovinju.

19 Odgovora

  1. Ne sviđa mi se njihov način poslovanja. Napolitanke od 1000g sada su smanjili na 840g a cijenu ostavili istu. I sve to moze proći ali im ne mogu oprostiti što su im čokoladne napolitanke 36kn.

    1. U potpunosti se slažem s vama. Kada se u usta ubaci čokoladna napolitanka potpuno je jasno da je površinski sloj čokolade mnogo tanji nego prije. Konsterniran sam.

      1. A navodno da tu čokoladu u koju umaču golu napolitanku kupuju u obližnjoj slastičarni gdje koriste tu čokoladu kao preljev.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari