Kongres odobrio privremeni zakon o financiranju, izbjegnuta financijska blokada

Foto: Gagan Kaur/Pexels

Zastupnički dom Kongresa Sjedinjenih Američkih Država je odobrio privremeni zakon za financiranje savezne vlade do početka ožujka i poslao ga predsjedniku Joeu Bidenu na konačno odobrenje.

Na taj je način spriječeno djelomično zatvaranje vlade, a mjera je usvojena s 314 prema 108 glasova – protiv je bilo 106 republikanaca i dva demokrata, prenosi Hina.

Senat, s demokratskom većinom, i Zastupnički dom, pod republikanskom kontrolom, u velikom su vremenskom zaostatku po pitanju izvršavanja svoje osnovne dužnosti financiranja vlade za fiskalnu godinu, koja je započela 1. listopada.

Početkom ovog mjeseca, složili su se s diskrecijskom razinom potrošnje od 1,59 bilijuna dolara za godinu koja pak završava 30. rujna.

Kao znak koliko je Kongres podijeljen, dvije se stranke sada ne slažu oko toga broja, već demokrati tvrde kako je stvarni dogovoreni iznos 1,66 bilijuna dolara.

Intenzivno nadmetanje između republikanaca u Zastupničkom domu koji traže duboke rezove potrošnje i demokrata dolazi usred nacionalnog duga od 34,4 bilijuna dolara koji ubrzano eskalira.

Ovaj treći zakon o privremenom financiranju, poznat kao “kontinuirana odluka”, produžuje razine potrošnje iz prošle fiskalne godine do dva roka (1. i 8. ožujka), tijekom kojih bi trebale biti dovršene aktivnosti potrošnje za razne vladine agencije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari