Kineski izvoz bilježi najveći pad od početka pandemije

Foto: Zhang Kaiyv/Pexels

Kineski izvoz pao je u lipnju najsnažnije od početka pandemije covida 19, pokazali su u četvrtak podaci carinske uprave, odražavajući slabu inozemnu potražnju u uvjetima podignutih troškova zaduživanja i geopolitičkih napetosti.

Hina navodi kako je izvoz smanjen za 12,4 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, nakon 7,5-postotnog pada u svibnju.

Uvoz se pak smanjio za 6,8 posto, dok je mjesec ranije pao za 4,5 posto.

Glasnogovornik carinske uprave Lv Daliang pripisao je oštar pad izvoza “slabom oporavku svjetskog gospodarstva, usporavanju globalne trgovine i ulaganja, te sve izraženijem unilateralizmu, protekcionizmu i geopolitici”.

U prvoj polovini godine najviše je u skupini glavnih trgovinskih partnera pao kineski izvoz u SAD, zbog napetosti oko tehnologije poluvodiča i geopolitičkih napetosti. Izvoz u Rusiji naglo je pak porastao, ali s niske razine u istom lanjskom razdoblju.

Kineski uvoz poluvodiča, pak, potonuo je u lipnju je za 13,6 posto, nešto blaže nego u svibnju, zakočen američkim sankcijama, ali i prigušenom potražnjom kineskih proizvođača tehnoloških proizvoda.

Potražnja za sirovinama također je pokazala znakove slabosti, s padom uvoza bakra za 16,4 posto.

Izvoz čini otprilike petinu kineskog gospodarstva, a problematični sektor nekretnina oko trećinu, što umanjuje izglede za brzi oporavak azijskog diva nakon ukidanja pandemijskih ograničennja na kraju 2022. godine, napominje Reuters.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari