Kineski ekonomski podaci razočarali

Foto: Pixabay.com

Kineski makroekonomski podaci za travanj uvelike su izmakli očekivanjima jer je gospodarstvo nastavilo pokazivati ​​neujednačen put oporavka nakon strogih korona ograničenja.

Industrijska proizvodnja porasla je u travnju 5,6 posto na godišnjoj razini, u usporedbi s 10,9 posto kako su očekivali ekonomisti. Brojka je u ožujku porasla za 3,9 posto nakon mirnog početka godine, javlja Mina.

Maloprodaja je porasla 18,4 posto, što je manje od predviđanja ekonomista od 21 posto. Investicije u dugotrajnu imovinu porasle su 4,7 posto, u odnosu na očekivanja od 5,5 posto.

“Kina je u fazi oporavka, u usporedbi s prošlom godinom. Brojke su pozitivne kao što smo upravo vidjeli, ali veliko je pitanje je li oporavak dovoljno dobar za tržište i da ispuni očekivanja ulagača”, rekla je Winnie Wu, strateg za dionice BofA Securities China.

Smatra kako je problem što to nije dovoljno da se ispune očekivanja investitora. “Trebat će vremena da se prihodi, sigurnost posla i povjerenje oporave”, poručila je Wu.

Kineske dionice smanjile su većinu dobitaka zabilježenih ove godine. Caixin kineski PMI za opću proizvodnju pao je na 49,5 u travnju, označavajući prvo očitanje ispod granice od 50 bodova u tri mjeseca. Oznaka od 50 bodova odvaja rast od kontrakcije. PMI proizvodnje Državnog zavoda za statistiku također je pao na 49,2 u travnju s 51,9 u ožujku.

Novi kineski podaci slijede mješovitu sliku putanje rasta zemlje, pri čemu su usluge ostale svijetla točka u gospodarstvu unatoč padu tvorničkih podataka u travnju.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari