Kalifornija dala ‘zeleno svjetlo’ robotaksijima, smjet će voziti brzinom od 100 kilometara na sat

Foto: Neosiam 2021/Pexels

Kalifornijska komisija za komunalne usluge (CPUC) u četvrtak je unatoč snažnom protivljenju lokalne zajednice i gradskih agencija, omogućila Alphabetovim i General Motorsovim robotaksijima vožnju San Franciscom u svako doba dana.

Nakon donesene odluke robotaksiji Waymo i Cruise smiju gradom voziti putnike i danju i noću te im tu uslugu mogu naplatiti.

Waymo će, piše Hina, smjeti voziti brzinom do 100 kilometara na sat i po lošem vremenu, dok će Cruise biti ograničen na 60 kilometara na sat i neće smjeti voziti kada vremenske prilike to ne dopuštaju.

Komisija je šest sati saslušavala komentare lokalnog stanovništva i posebnih interesnih skupina koje podržavaju ili se protive odluci.

Alphabet i General Motors sada imaju dopuštenje za pokretanje plaćene taksi službe u cijelom gradu u svako doba dana i priopćile su da zbog toga planiraju uvesti više automobila. Zajedno imaju više od 500 autonomnih vozila koji se već nalaze na cestama San Francisca.

Cruise i Waymo nisu nagovijestili u kojem roku mogu uspostaviti danonoćnu taksi uslugu, ali su obećali da će to učiniti uskoro.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari